2012-11-22 841 views
之前同家姐嚟呢度食過覺得幾好, 所以決定同史生嚟挑戰一下麻痺雞o既威力.等埋史生收工一齊搭火車去太和再行過去, 去到差不多8點半, 舖頭外有幾個人等緊位, 我哋兩個人, 啱啱有位, 坐室內就唔駛等, 侍應姐姐話街上位置未必會開, 因為樓上住客會投訴, 需然坐室內局促啲, 但無所謂啦! 我上次食大辣, 真係辣到無晒味覺, 所以今次同史生試中辣. 兩個人有半隻雞, 個煲好多料, 有雞、薯仔、洋蔥、青椒、芫茜、蔥同辣椒等, 只食個煲都飽飽哋啦! 其實中辣都好勁, 唔係因為辣, 係因為好麻呀! 雞唔肥, 肉質實實, 香料味重, 雖然我唔知正宗四川重慶雞煲應該係咩味, 但總括而言都係正架!食晒啲雞之後, 就可以加水打邊邊啦! 任食材料選擇唔多, 每次點o既o野食, 嚟到啲份量唔會好多, 而食物款式同新鮮度都一般, 但始總嚟呢度都係為咗食雞煲, 配料實屬其次, 所以不過不失啦!跟住食到最後, 一定要食紅薯粉, 因為呢個係我至愛, 薯粉唔駛滾太耐, 因為好快稔, 索晒啲味, 又稔又滑, 正! 另外, 我同史生見到樣新o野-厥根粉, 我哋從未見過, 所以決定試吓(橫掂都係任食,無所謂啦!), 原來

厥根粉加紅薯粉
跟住食到最後, 一定要食紅薯粉, 因為呢個係我至愛, 薯粉唔駛滾太耐, 因為好快稔, 索晒啲味, 又稔又滑, 正! 另外, 我同史生見到樣新o野-厥根粉, 我哋從未見過, 所以決定試吓(橫掂都係任食,無所謂啦!), 原來個樣好似墨魚麵咁, 不過唔係黑色係深啡色, 幼幼哋, 滾咗一陣已經稔晒, 佢同紅薯粉一樣又稔又滑, 但可能因為湯底濃味, 所以試唔到真正味道, 但厥根粉都係好啱我, 因為好滑呀!
任飲海珠啤
呢度可以揀任食或單點, 而任食就包任飲汽水啤酒, 我同史生就當然係飲海珠啤啦! 呢晚食得好開心, 食吓傾吓飲吓好快兩個鐘(任食兩小時), 希望以後繼續同史生可以一齊發掘多啲好食o既o野, 畢竟我都係一隻為食豬, 多謝史生陪我呀!
2012-11-15
$120 (Dinner)