2012-11-22
之前同家姐嚟呢度食過覺得幾好, 所以決定同史生嚟挑戰一下麻痺雞o既威力.等埋史生收工一齊搭火車去太和再行過去, 去到差不多8點半, 舖頭外有幾個人等緊位, 我哋兩個人, 啱啱有位, 坐室內就唔駛等, 侍應姐姐話街上位置未必會開, 因為樓上住客會投訴, 需然坐室內局促啲, 但無所謂啦! 我上次食大辣, 真係辣到無晒味覺, 所以今次同史生試中辣. 兩個人有半隻雞, 個煲好多料, 有雞、薯仔、洋蔥、青椒、芫茜、蔥同辣椒等, 只食個煲都飽飽哋啦! 其實中辣都好勁, 唔係因為辣, 係因為好麻呀! 雞唔肥, 肉質實實, 香料味重, 雖然我唔知正宗四川重慶雞煲應該係咩味, 但總括而言都係正架!食晒啲雞之後, 就可以加水打邊邊啦! 任食材料選擇唔多, 每次點o既o野食, 嚟到啲份量唔會好多, 而食物款式同新鮮度都一般, 但始總嚟呢度都係為咗食雞煲, 配料實屬其次, 所以不過不失啦!跟住食到最後, 一定要食紅薯粉, 因為呢個係我至愛, 薯粉唔駛滾太耐, 因為好快稔, 索晒啲味, 又稔又滑, 正! 另外, 我同史生見到樣新o野-厥根粉, 我哋從未見過, 所以決定試吓(橫掂都係任食,無所謂啦!), 原來