2016-04-24
最近既銅鑼灣既人氣小店~一睇menu 佢真係淨賣牛肉粉同小量配菜 款式冇乜 但係夠薑淨係買一樣食品既 就證明佢對佢既牛肉粉真係好有信心 佢係採取半自助形式 要係出面購票 再有專人送食物到你枱上~ 職員都係講普通話既 夠唒正宗冇加其他配料既牛肉粉入面會有牛筋、牛丁同牛 其中牛丁比例會比較多 全部都煮得好冧 且牛味非常香濃; 最好食係牛 佢既筋肉分佈十分平均 食落會有少少漿口既感覺~ 粉方面;佢係用米線既 感覺有少少奇怪 好似唔太配咁 唔通正宗既貴陽牛肉粉就係用米線?!不過佢煮得都好啱火候 唔會冧唒 仲保持到韌度 .而湯底就係濃郁既牛肉湯 肉味香濃之外 佢仲添加左大量香料同芫荽蔥 湯頭變得 又有香味 而且味道亦更豐富複雜~中意辣既話亦可以自己加麻辣粉~雖然睇落去好似好油膩 但食落係意外地一d都唔覺油 只係會因為有重重既香料而覺得有d口渴而紅燒同清炖既分別其實就真係唔多分明 只可以話清炖既湯頭有清少許 肉亦冧少許 其他都係一模一樣