2023-07-26
辣辣之夜,今晚約咗同樣愛好食辣既朋友,去咗厚福街正宗川菜館 「嫲嫲辣辣」,這𥚃主打麻辣干鍋,有香辣、麻辣、孜然和不同辣度,更有多達六十幾款配菜可供選擇,另外水煮魚和酸菜魚都非常出色,當然仲有大量四川美食,全部都係辣🌶️🌶️好味道😋🌶️▪️麻辣皮蛋 $ 40麻辣醬汁夠晒麻辣帶少少微甜,用上黃皮糖心皮蛋,蛋黃流心好正,皮蛋上有香蔥和花生,仲有爽口青瓜,撈埋麻辣汁超級美味🌶️▪️招牌酸菜魚 $ 218湯頭夠麻夠酸,最特別有柴魚,令湯更加甜,辣度我哋今次叫咗中辣,魚片非常嫩滑,而且份量非常多同埋好大片,食極個底都仲有好多,配料方面有芽菜、萵筍、酸菜,芫荽,同埋我最愛嘅寬粉,配料吸盡湯汁嘅精華,超級好味🌶️▪️老干媽炒蜆 $ 96老干媽醬香麻味道甜辣,配上蜆、洋蔥、青椒、辣椒、豆豉、蒜蓉爆炒,最後灑上芝麻,超級惹味,下飯一流🌶️▪️麻辣干鍋 中辣 $ 31 | 五花腩片 $ 40 | 雞軟骨 $ 34中蝦 $ 47 | 肥腸 $ 39 | 即炸土豆片 $ 31麻辣干鍋我哋揀咗麻辣中辣五個自己喜歡的配料,一上枱超級大份,滿滿辣椒和配料,爆炒得非常麻香和乾身,每樣材料都好入味,特別喜歡肥腸和即炸土豆片,超級香脆惹味,真
🌶️▪️麻辣皮蛋 $ 40
🌶️▪️招牌酸菜魚 $ 218
🌶️▪️老干媽炒蜆 $ 96
🌶️▪️麻辣干鍋
麻辣干鍋我哋揀咗麻辣中辣五個自己喜歡的配料,一上枱超級大份,滿滿辣椒和配料,爆炒得非常麻香和乾身,每樣材料都好入味,特別喜歡肥腸和即炸土豆片,超級香脆惹味,真心推介,下次又可以嚟食唔同嘅口味唔同材料👍🏻👍🏻
🥛▪️豆漿 $ 12 | 可樂 $ 14
飲品方面,我個人推介呢度嘅豆漿,豆味香濃唔太甜,而且好解辣