2017-10-27
有一間食正宗成都麻辣火鍋嘅名店,店名非常有霸氣,叫臥龍佢嘅食物同佢嘅店名一樣都咁有實力,所以就衍生咗佢嘅霸氣。昨晚我哋就去咗呢間餐館食晚飯,我哋點咗一個鴛鴦鍋湯底$148。一個本地手切黃牛頸脊,(細)$188,係一個高質素嘅食材,手工切得很幼細,薄薄的,光澤立立令,紋理清澈,肉質爽脆,甜美非常,牛肉味香濃無比。一個西班牙黑毛豬肉,頂級素材,肉味非一般可以媲美,肥瘦分配均勻,香味濃郁,質感非常爽滑,肉汁夠豐盛。一個手工四寶丸,有四種味道,令你嘅味覺有不同享受,製作細膩,粒粒彈牙爽口,汁液跟層次都保留著滿滿的,大廚實力真係功不可沒。韭菜豬肉餃,皮身夠薄,滑溜溜的,豬肉粒跟韭菜粒切得夠幼細,味道調校得恰到好處。手打嘅潮州魚蛋,魚味鮮甜彈牙,煙煙靭靭,魚汁香濃無比,軟滑非常。炸魚片頭一樣咁出眾,正宗潮州師傅嘅製作,絕不馬虎。仲有佢個萵筍,香味清新怡人,質感爽甜脆口,跟肉類相輔相成,令你有不同嘅 味覺享受。有一個成都薯粉,都好有特色,每條都晶瑩通透,粉質夠爽滑,放上濃味鍋湯浸食,又係另一種享受。
炸魚片頭一樣咁出眾,正宗潮州師傅嘅製作,絕不馬虎。