2018-09-16
今晚我一條友去左黃埔花園既九號水產食飯,男人既浪漫就係豆腐火腩飯,咁女人既浪漫就一定係刺身加舊飯。相信日本野係大部分女人既首選,而我今晚唔食壽司🍣,都揀左食拉麵🍜。呢間拉麵店由荃灣開到黎黃埔,黃埔店地方唔算好大,裝修簡約整齊,環境唔錯,有吧枱位,不過就唔係開放式廚房可以睇到師傅煮麵既情況。呢度每張枱同吧台每兩個位就擺放左餐具、點餐紙、調味粉同凍水供應,而凳底仲有膠籃可以放隨身物品timMenu呢度主打日式拉麵,仲有季節限定拉麵tim,而我覺得最特別就係比較少見既自創日本芥末拉麵啦日本芥末拉麵$80呢碗芥末拉麵賣相青bb,聞落陣陣攻鼻既wasabi,不過食落又唔算好嗆喉喎。加$13仲可以轉做特上,包括豬肩肉/豬腩肉、2片紫菜同溏心蛋半隻。落單個時仲可以選擇加唔加芝士tim。首先佢個自家製日本芥末湯底,食個時有淡淡辣味,但同時又食到豬骨湯底既鮮甜味,至於加左芝士仲可以平衡口感,令個湯底更細滑。麵條就有曲麵同直麵提供,我揀左曲麵,食落爽口彈牙,而豚肉望落脂肪分布多,食落就香口嫩滑,仲好鬆化tim日式餃子$30呢個餃子就冇咩特別,不過食落都皮脆肉嫩,仲脹卜卜tim
Menu
日本芥末拉麵$80
日式餃子$30
呢個餃子就冇咩特別,不過食落都皮脆肉嫩,仲脹卜卜tim