2018-03-17
地鐵通車後,都未試過搭地鐵去黃埔。今日掟起心肝同大少過去行下,食下嘢!見到有拉麵店就當然要去試下啦!等咗一陣就有位啦,尚算合理!通常我地第一次去試新嘅拉麵店都會試下人地最招牌嘅拉麵,今次都唔例外啦。我地坐吧枱位,可以見到出餐速度都幾快。天氣有啲熱,所以都叫店員攞左兩枝汽水我地先。日本嘅汽水係間食肆度$20幾蚊絕對合理👍🏻先嚟一個特上黑蒜油拉麵,因為係特上所以配料都比較多。最緊要飲啖湯先,豚骨湯都好夠味,但又未去好濃稠嘅感覺,加埋黑蒜油味道更加突出。叉燒亦到有兩隻,分別有豬肩肉同埋豬腩肉,兩款都恰到好處。再嚟一個特上原味豚骨拉麵,其實同另外果個基本上係一樣,分別只係在於個黑蒜油。見到好多人都有叫小食,大少又梗係忍唔住啦!天婦羅蝦比我地想像中出色,值得一試!再黎多個蜜糖咖哩雞中翼,呢個真係驚喜!上枱嘅時候熱辣辣,咖哩味唔會太重,同蜜糖十分夾,最緊要係炸得好好個外層夠乾身,雞肉夠晒汁。唯一差啲嘅就等得耐左啲,我地差唔多食晒個拉麵先嚟!呢度都有幾間唔同嘅日本餐廳,下次都會再嚟呢邊食下唔同嘅嘢,再分享啦!
見到有拉麵店就當然要去試下啦!等咗一陣就有位啦,尚算合理!
我地坐吧枱位,可以見到出餐速度都幾快。
叉燒亦到有兩隻,分別有豬肩肉同埋豬腩肉,兩款都恰到好處。