2021-02-23
喺黃埔天地美食坊入面有好多間食肆,見到茶木有優惠,於是入去食返個豐富嘅下午茶/晚餐啦!滷牛肉刈包拼福州魚丸肉條紫菜湯$48- 我第一次食刈包,我覺得醬油太鹹,唔合我口味。滷牛肉比較難咬開,食得唔係好方便,結果我分開牛肉就咁食,用其他滷味拼盤嘅食物夾包一齊食。魚丸同肉條一般水準,紫菜湯都唔錯。微辣手工拌麵$68台式麻辣半筋半牛肉,自家製椒麻拌麵,台灣直送麻辣鴨血拼素鴨- 椒麻拌麵味道刺激、重口味,口感彈牙,推介。鴨血同素鴨味道都唔錯,牛筋牛肉份量幾好,非常軟滑,煮得入味,不過稍為油膩少少。台式滷味拼盤$75- 拼盤有: 雞翼、豆腐、五花腩、花生、牛肚、腎、雞蛋。所有食物都滷得入味,偏鹹,最啱同幾個朋友一齊share。草莓香草蜜糖磚塊$58- 本來正價$80,適逢茶木8周年,就有呢個優惠,我哋都係因為呢個優惠而入嚟食。其實食完一個下午茶餐、一個麵餐、一個滷味拼盤已經好飽,不過好彩食甜品有第二個胃!草莓雪糕同啱啱烘起嘅香脆蜜糖多士簡直係絕配!士多啤梨酸酸甜甜好開胃!未試過嘅朋友一定要叫呢個甜品同人一齊食!高度推介!
滷牛肉刈包拼福州魚丸肉條紫菜湯$48
微辣手工拌麵$68
台式麻辣半筋半牛肉,自家製椒麻拌麵,台灣直送麻辣鴨血拼素鴨
台式滷味拼盤$75
草莓香草蜜糖磚塊$58