2019-09-06
餐廳位於黃大仙中心,地理位置相當方便,同朋友六點左右過嚟食晚餐,一開始都唔算多人,大約七點左右已經滿座,如果唔想等位就要早少少到。前菜叫左溫泉玉子牛油果凱撒沙律($58),單食生菜會陣草青味,但配上溫泉玉子同沙津醬,可以中和味道,加上牛油果口感棉滑,將以上撈勻,配搭相當唔錯,另上有脆卜卜麵包粒,都好好食!推薦!主食就有兩個,珍寶赤蝦海鮮丼($98)同三文魚五味($75)。珍寶赤蝦海鮮丼,有兩隻大大隻赤蝦、兩塊大大片厚切三文魚、兩大粒帶子、玉子同蟹子,配料相當豐富,而且非常新鮮,完全冇腥味,賣相吸引之餘亦相當好食!三文魚五味,顧名思義都係三文魚壽司,但有五個種類:普通三文魚、牛油果三文魚、灸燒芝士三文魚、海膽三文魚、灸燒三文魚壽司。又叫左兩個小食,揚物盛($98)同鰻魚牛油果班戟($55@2)。日本叫炸物為揚物,揚物盛有三種炸物:芝士薯條、唐揚日本池魚仔、唐揚尤魚軟骨。薯條炸到脆身,包裹着芝士粉,唔需要點醬汁都已經好夠味道,非常好食。唐揚日本池魚仔,感覺就似食酥脆版嘅魚乾仔咁,好特別。唐揚尤魚軟骨,食落脆卜卜,軟骨上的炸衣已經調味,鹹淡適中。鰻魚牛油果班戟,用班戟皮將鰻魚、牛油果、玉子包
又叫左兩個小食,揚物盛($98)
同鰻魚牛油果班戟($55@2)。
最後同朋友一人一個甜品,宇治抹茶阿法奇朵($38)同阿法奇朵($36)。
宇治抹茶阿法奇朵,係抹茶雪糕配上抹茶,可以按個人喜好將抹茶淋上雪糕上,抹茶雪糕抹茶味相當之濃郁,非常好食,十分推薦。