2021-10-19
今日特登去西環買嘢,平時真係好少可會去,所以睇吓有咩特別野食。見到上網有介紹呢間尼泊爾餃子,都幾特別所以就一於決定去呢間!舖頭充滿咗尼泊爾嘅特色風情!佢並唔大間,只係得三丶四個位可以坐低食,主要做外賣。我地等緊嘅期間都好多人不停入嚟買外賣。🥟蒸餃子(豬肉丶雞肉):我哋嗌左個豬肉餃子同雞肉餃子,大家分別唔同外型,一個好似小籠包咁,一個好似日式煎餃子。一用筷子夾落去,拎上嚟嘅時候就已經覺得個皮好薄。咬落去嘅時候啲肉真係好Juicy丶好香,有一陣香料嘅味但係唔會太濃烈,好好味😋😋。另外有一碟汁跟埋,我哋揀咗蕃茄香辣汁,辣辣地好惹味👍🏻😋🥠乳酪紅石榴薯仔波波:佢一個油炸嘅空心波,入面放咗d有香料嘅薯蓉丶乳酪丶紅石榴子。食嘅時候會要加入啲冰涼嘅湯。啲薯蓉好creamy ,配搭埋啲冰涼嘅湯酸酸甜甜咁,加埋個鬆脆嘅波波,真係食唔停口😂🧀喜馬拉雅山芝心波:外面好鬆脆,入邊係啲類似cottage cheese,有浸淡淡嘅芝士香,外脆內軟,好好味😋走嘅時候我哋仲外賣左啲生嘅餃子返去自己蒸黎食😋
走嘅時候我哋仲外賣左啲生嘅餃子返去自己蒸黎食😋