仍記得晚市禁令但都想在外慶祝,我倆在IFC的【Isola】睇住日落嘆Borgata、食意粉,夕陽無限好!去到IFC搵餐廳嘅時候,雖然餐廳位於IFC樓層最邊邊嘅位置,但係醒目嘅門面招牌一眼就望到,唔算難搵!入到去就見到酒吧區,再行入啲就係主要用餐區。餐桌間隔距離非常足夠,燈光亮度啱啱好,成晚坐低用餐體驗非常好。餐牌入面既食物有好多選擇,令我覺得出奇既係呢度既價錢都不屬昂貴。前菜餐包︰經典嘅意式餐前包,餐包籃內有幾款唔同口感嘅包,配搭橄欖油同意式黑醋填少少胃,份量啱啱好。嗰晚特別肚餓,嗌咗三個main course兩個人share嚟食。好似好大食咁喔。🍃Pappardelle al rage di ossonico意式會牛膝自家製大闊條麵 $248Homemade pappardelle, ossobuco ragout, rosemary leaves第一道菜係牛面頰闊條面,牛面頰煮得非常稔滑,面條巨形得嚟掛汁掛得非常好非入味。牛肉醬汁亦好足夠,成份pasta夠哂濕潤唔會乾爭爭咁,pasta嚟講非常滿意!🍃Borgata溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士餅 $198第二道菜係溫泉蛋風乾豬面頰肉水

入到去就見到酒吧區,再行入啲就係主要用餐區。

1922 views

前菜餐包

意式會牛膝自家製大闊條麵 $248

🍃Borgata
溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士餅 $198
第二道菜係溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士餅,篤穿蛋漿令成個pizza昇華咗幾個層次。每一件薄餅都俾香滑既蛋汁滲透。
溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士餅

其中風乾豬面頰帶重咗個味,所以整體味道偏鹹,適合重口味人嘗試
溫泉蛋風乾豬面頰肉水牛芝士餅

呢個pizza無論係餅底厚度、餅底脆度、餡料味道同配搭度嚟講,比起我食過某啲好出名嘅pizza專門店更加好味,極力推薦!

🍃Crostata do Manson
澳洲肉眼扒配薯蓉及時蔬 $388
Australia boneless Ribeye, intense and juicy, Mixed green, crispy potatoes
嗌咗medium boneless Ribeye,火侯啱啱好,牛肉嫩滑得嚟又唔會有好多血水。旁邊個配醬微甜微鹹,同塊扒好Match。等待是絕對值得的,除了口感十足外,竟然還充滿著脂香,而且肉質嫩腍,令人意外,不過記得注意一點是千萬不要放得太久,因為放耐左口感跟味道會大大不同。

澳洲肉眼扒配薯蓉及時蔬

配菜係烤焗薯角,旁邊再配咗啲有啲似wasabi嘅蘸粉,幾特別。
澳洲肉眼扒配薯蓉及時蔬

🍃Pistachio mousse with rhubarb jelly $98
最尾甜品係Sinfonia di pistacchio,碟上擺盤好靚,開心果慕絲加一球雪球同埋少少rasperry配搭得唔錯,唔會死甜得嚟有rasperry平衡返個清爽度。

食完呢餐飯,想起朋友分享的一個愛情故事,因為這間餐廳太有Feel了,「當方塊喜歡上一個圓」 看懂了人生觀又更成熟了。

「方塊」為了變成「圓球」喜歡的樣子不斷改變,從方塊變成圓球、多面體、錐形,一次次的打磨自己。

「一個不愛你的人,不管你為她如何改變,終究改變不了她不愛你的事實」、「你努力變成她喜歡的樣子,她卻努力的離開」、「活出屬於自己的形狀,因為有一天你會找到愛你這形狀的人」。「方塊」的追愛之路漫長曲折,在不斷的改變中迷失了自己。為了追求自己心愛的人,你會選擇改變自己迎合她(他)嗎?
Type of Meal
Dinner