2022-07-13
冇寫食評一段時間,最近一位相識20多年嘅朋友下星期要移民英國,於是約出嚟臨別一聚,咁重要嘅時刻,當然要記錄底啦!疫情之前,我哋一放假就會成日飛去泰國嘆世界,今次一於揀返間每次遊泰🇹🇭必會去幫襯嘅名牌泰國餐廳NARA THAI懷緬一下啦!餐廳位於海港城港威商場3樓,呢度最正嘅係長長嘅走廊,每張枱都面向海邊,我哋6:00入座坐低,餐廳以為每張枱準備咗一籃泰式蝦片,用餐前可以同朋友一邊傾下偈食下小食,一邊欣賞海旁黃昏日落嘅醉人美景,完全係五星級餐廳嘅享受!😎泰式蝦餅相當脆口!日落後,我哋開始開飯啦!先來一個大蝦柚子沙律,啲蝦又大隻,又彈牙,配大大粒柚子,既Flash又健康!泰式椰子大蜆煲,蜆肉鮮甜肥美,配襯椰子清湯,非常鮮甜,湯底仲有一條條嘅椰子肉架!黃咖喱軟殼蟹,d軟殼蟹勁大隻又多蟹肉!食咖喱點少得配埋印度薄餅呢!椰子雞湯,因為唔太辣,所以更突顯椰子雞嘅鮮味!黃薑豬肉沙嗲串,識食記得點沙嗲醬汁呀!夏天消暑必備:鮮菠蘿薑汁沙冰同椰子沙冰正因為餐廳d枱夠大張,叫咗咁多食物都可以放得落,證明咗餐廳環境幾咁寬敞呢!
泰式蝦餅相當脆口!
日落後,我哋開始開飯啦!
黃咖喱軟殼蟹,d軟殼蟹勁大隻又多蟹肉!
食咖喱點少得配埋印度薄餅呢!
椰子雞湯,因為唔太辣,所以更突顯椰子雞嘅鮮味!
黃薑豬肉沙嗲串,識食記得點沙嗲醬汁呀!
夏天消暑必備:鮮菠蘿薑汁沙冰同椰子沙冰