2023-04-17
📌 泓一拉麵 - 紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖🗓(16/4) 星期日 ⏰ 晚上6點左右 🌐網址: https://s.openrice.com/QrbS0gyI4W0~ueeoDBA 💈特式:每次行過都見到呢間拉麵店大排長龍,一直都想試好耐,咁啱今次行過見到得4個人排,所以就即刻排埋一份,當時大約係5:40分,原來間舖晚市開6點,所以當時先唔係咁多人,但去到差唔多6點,門口已經排左差唔多20人,入到店先知原來餐廳只有8個吧枱坐位,唔怪得知一直都排長龍。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主力賣拉麵,種類亦唔多,只有6款不同湯底嘅拉麵及1款沾麵,而家等我同大家講下🍜味道先。雞白湯拉麵 - 呢個係餐廳No.1推介,上台時見到個湯底真係好白,仲有好多泡沫,麵底係幼直身拉麵,配料有一隻糖心蛋,兩片叉燒,一片雞肉,筍條/紫洋蔥絲/蔥花。首先個湯底都係好清好香濃,飲完亦唔會口乾,全部清晒;麵質適中亦掛到湯汁,不過我下次可能會要求個麵底煮硬身少少,咁食到尾都仲可以食到麵個質感多d。配料比較簡單,但做得都唔錯,尤其係隻糖心蛋,味醂同醬油味足夠,同埋唔會只留係表面,入面都仲食到有味。背脂醬
🗓(16/4) 星期日 ⏰ 晚上6點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
首先個湯底都係好清好香濃,飲完亦唔會口乾,全部清晒;
背脂醬油拉麵 - 呢個除左湯底外,其他大致上一樣,個湯底就係日式醬油底,但唔會太咸,表面有一層油脂,但飲落口亦唔會覺得有肥膩感,都係飲到清晒。
日式餃子 - 叫任何拉麵款式都可以加$25蚊配一碟餃子,一碟有5隻,味道都ok,但佢地係屬終半煎半蒸嘅做法,所以唔會食到好脆口,但就比平時食到嘅煎餃子濕潤d。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品就無特別叫,但佢地都似日本拉麵店有自助冰水提供。
🍽環境:餐廳環境無論格局/裝修/佈置/擺設都係類似日本地道拉麵店咁樣,8個坐位排排坐都係吧枱位,唔會話好舒適 ,但又不致於坐得唔舒服。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務態度都唔錯,人落完order食物都好快到,另外餐廳有特登提供髮圈係枱面比長頭髮嘅女士使用。
💰💸價錢:佢地嘅拉麵就由$82~92蚊不等,我地叫左個兩個拉麵加埋一客餃子,埋單就$211,無加一收費。
🐲💬總結:食物質素係真心唔錯,雖然無日本食到咁高質,但係香港食到呢個質素嘅拉麵,價錢都合理,如果撞啱唔係好多人排隊我應該會再幫襯。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️