📍 陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔)🗓️ 8 April 2023陳茶館前身為「熹記甜品」,所以網上暫時未係好多陳茶館嘅食評,因為係改咗新名~舖頭細細間,裝修有簡約日式風格,入面枱唔算好多,所以經過幾次門口都有人排隊同埋等外賣,不過我認為真係值得去等嘅一間甜品舖。首先佢嘅餐牌真係好靚,係手繪嘅餐牌,畫得好靚,而每一碗甜品寫得好清楚有啲乜嘢材料方便大家選擇。🍴 椰汁桃膠三寶 $48我認為呢一碗就可以滿足想一次過試唔同嘢嘅人,一碗入邊有齊芋圓、桃膠同小丸子。餐牌上亦都有椰汁雪燕三寶可以選擇,視乎你鍾意食桃膠定係雪燕。呢度嘅芋圓同小丸子都非常煙韌有咬口。🍴 木瓜桃膠鮮奶 $38呢款係非常滋潤嘅甜品,桃膠木瓜鮮奶三種食材係一個非常和諧嘅配搭,呢度嘅木瓜非常甜同大大嚿,但又唔會煮得過淋,好有驚喜。因為有食過外面嘅木瓜,雖然有咬口,但係一啲都唔甜。所以我對呢度嘅木瓜非常滿意。而且令我好驚喜嘅係成碗糖水唔會太甜,食到最後都唔會有膩感覺,非常推薦。但係唔知係咪同之前嘅疫情有關,呢度嘅碗同餐具都係即棄嘅。希望陳茶館繼續開多啲分店,可以多啲唔同嘅地方都食到啦。
📍 陳茶館芋圓甜品專門店 (黃埔)
🗓️ 8 April 2023

🍴 椰汁桃膠三寶 $48

🍴 木瓜桃膠鮮奶 $38
木瓜桃膠鮮奶
2023-04-08
$38 (Last Night Supper)
木瓜桃膠鮮奶