2012-08-14 539 views
今個星期六細佬同女朋友都出黎同我地食lunch,本身媽媽話食意粉屋,但原來新世紀仲係裝修緊,無左意粉屋,於是上酒樓碰碰運氣,果然有排等@@"轉戰湘川滬,即刻有位!正!我一向都好鍾意呢間嫁,媽媽媽成日問我食乜我都會話食湘川滬o既,不過永遠個第一印象就係「又食辣野」,其實呢度有大把野好食,lunch時間除左京川菜之外仲有粵式點心,仲要一至日都有添喎=]1.蒜泥白肉~ 呢度 d 白肉真係好薄好薄 , 唔好就係因為無乜口感 , 份量都少左 d ... 但個味真係好得 , 少少蒜辣味 , 唔會過咸 , 撈埋 d 粉皮 , 正 !! 2.雞絲粉皮~ 必點 , 個花生醬好香濃 , 雞絲青瓜絲同粉皮o既比例好好 , 撈勻後食個味洽到好處 , 唔會太咸或者膩 , 唯一係唔係幾夠凍 3.四川擔擔面~ 呢個擔擔面暫時係第二度食唔到 , 四川 = 麻辣 , 好刺激 xd反而無乜麻醬味 , 但個肉醬真係好惹味 , d 面都好爽 , 仲有 d 蝦毛仔 tim 4.灌湯小籠包~ 酒樓點心o既價錢 , 上海舖o既質素 , 不至於皮薄 , 但餡靚 望落去己經見到 d 湯汁喇 , 入口就連個豬肉都好 juicy ~ 又
今個星期六細佬同女朋友都出黎同我地食lunch,
本身媽媽話食意粉屋,但原來新世紀仲係裝修緊,
無左意粉屋,於是上酒樓碰碰運氣,果然有排等@@"
轉戰湘川滬,即刻有位!正!

不過永遠個第一印象就係「又食辣野」,其實呢度有大把野好食,
1.蒜泥白肉
2.雞絲粉皮
3.四川擔擔面
4.灌湯小籠包
望落去己經見到 d 湯汁喇 , 入口就連個豬肉都好 juicy ~ 又係必食
5.鮮蝦水晶餃
~ 一籠得三隻 , 唔好以為厄秤 , 佢三隻都好肥大 , 兩大粒蝦 ,
又爽又彈牙 , 個皮厚薄適中 , 煙韌柔軟 , 正過好多大酒家
6.豉汁蒸鳯爪
~ 無乜豉汁味 , 甜甜地咁 , 味道一般 , 勝在唔係太油
7.魚蓉鮮竹卷
~ 魚蓉係鯪魚肉 , 幾特別 ... 無豬肉咁肥膩 , 唔會腥 , 唔錯 =)
8.流沙奶黃包
~ 好大個 , 熱辣辣軟綿綿 , 奶黃餡好香滑 , 可惜唔夠流沙
9. 叉燒餐包仔
~ 阿姐捧出黎嗌手快有手慢無 , 新鮮出爐個個漲卜卜咁 ,
賣相一流之餘 , 亦果然好味道 , 最緊要叉燒餡唔肥同無多餘生粉
## title所講嘅嘆茶,係真有其事嫁!有一次黎唔知叫咩茶好,
店完介紹我飲「人參烏龍」,嗰次之後我黎親都要叫返佢!
好好味嫁,我從來未試過食飯/飲茶係咁欣賞杯茶,
聞落去係茶味較香,就連呷落口都係茶味較重,
初初沖起嘅頭一壼都尚未嘆到個人參味有幾正,
泡多一陣等佢深色少少啦,之後飲就會出現強烈嘅層次感,
茶香味甘,吞晒之後,甘味慢慢遠去,隨之而來嘅係人參微妙嘅甜味,
維持數秒後你就會好想再呷下一口,飲完又再等一等,名正言順嘅慢慢嘆^^
2012-08-11