2023-04-01
身處旺角想飲手工啤酒第一時間一定諗起黑布街,印像中全盛時期呢度有唔止一間嘅手工啤酒餐廳,咁耐無嚟,今晚就過嚟爽皮一下。Iron godess tea,鐵觀音威士忌,呢隻鐵觀音威士忌由少爺出品,純香港製造,入口帶有威士忌嘅清香,後續有鐵觀音嘅餘韻,風味獨特。麻辣喵薯仔沙律,經典嘅薯仔沙律上面竟然有麻辣粒粒同埋四川臘腸,極富 fushion 嘅意味,臘腸嘅四川式風味送酒一流,新薯口感紮實,配合埋辣椒蛋黃醬,非常美妙。炸茜漢堡,愛茜嘅伴侶見到漢堡上面海量嘅芫茜即刻心心眼,佢唔單止係量多咁簡單,而且仲係炸過嘅添,漢堡肉選用咗本地屠宰嘅免治牛肉,食落非常 juicy,蒜蓉沙茶蛋黃醬混和豐富嘅牛味,無敵。黑布茄牛意,喺網上見到其他食友嘅相片已經令我躍躍欲試,牛肉呈肉粒而非一般肉醬狀,口感更加扎實,鯷魚嘅鹹鮮同埋黑蒜獨有嘅香氣令到整個食感更富層次,我選呢個為年度好意。