2015-06-08 1362 views
今日行程緊密,首先瞓過夠皮,到元朗買粟米片兼揾食,再到果欄買生果果汁,又要去兔協買草草俾家中寶貝兔,之後要6:30pm到達尖東,與中學同學一年一度的畢業n年聚會。車上已開始盤算今次試那家小店,但天氣太熱,今次不能試太人多擠迫店,否則晚上同學聚餐一定臭死了。本想到Homey Cafe吃他自選內容的All Day Breakfast,但到門口餐牌所見,不甚吸引,決定繼續前行,到同在西菁街的卡邦尼。本以為是cafe般,完全沒想過卡邦尼居然是間比較老的店,有點像花園餐廳的感覺,waiters都不是年青輩。我是給他門前黑板寫的全日早餐,黑松露炒蛋吸引入內的。可能不是人人喜歡,但我超愛黑松露那獨特香味,常形容為煤氣味撲鼻,但又好香好香。我當然點了All Day Breakfast,綿羊仔就點了炸魚薯條。(炸魚薯條是下午茶餐,3pm才開始,當時2:45,我哋話等3點先叫,但哥哥仔都好flexible話:一齊叫啦,做俾你!)全日早餐, 配凍檸茶, 欣賞佢可以凍飲但"走冰".黑松露炒蛋 : 好味, 蛋的份量多, 黑松露味不至於濃, 但巳足夠 (餐$88, 算好慷慨)煙三文魚 : 味道ok, 略嫌薄身,
全日早餐, 配凍檸茶, 欣賞佢可以凍飲但"走冰".
煙三文魚 : 味道ok, 略嫌薄身, 亦只得一塊
煙燻火腿 : 唔得, 又乾又鞋又咸
烟肉 : 乾身但唔硬, 脆口, 唔錯
豬肉腸 : 略細條, 咪道一般
烤蕃茄 : 新鮮多汁
焗豆: 正常
什沙律: 基本上只得菜, ok新鮮爽口
牛油厚多士: 外脆內軟, 但可惜只得半塊 (一般男仔或像我這肥嘟的豬肚煲, 就是差那半塊, 唔夠飽啦!)
好, 到熱氣爆燈的炸魚薯條啦!
沒想到居然是用大碗盛出, 坦白, display得好差.
炸魚是一條條的, 像不規則的魚手指, 不是一般一大塊, 有點失望, 因這代表魚肉一定不厚身, 炸粉比例一定大了, 感覺有點取巧.
薯條份量可以, 因厚身, 炸出成品是半脆而非脆卜卜口感, 薯皮部分頗多, 但反而得我這怪客歡心, 我超like薯皮的.
好在魚肉不算太薄身, 炸粉入面都是滿滿的, 算有點實在感.
值得一讚的是它自製的他他醬, 酸瓜大大條, 好有咬口好好味!
埋單兩隻共$146, 居然不用加一!
2015-06-06
  • 黑松露炒蛋