話說我勁鍾意食🖤黑松露同蜜糖芥末🍯口味嘅食品,唔知係咪咁,Instagram識讀心術(其實唔係),就Pop咗個廣告出嚟,係新上市嘅Aroma Black Summer Potato Chips🥔。上星期我去開銅鑼灣,就專登去希慎𥄫𥄫,轉過頭忍唔住手買咗兩包,順便拎上朋友新居當Housewarming🙈。題外話,每包要$6x,都幾貴,個價錢令我抱好高期望。我買咗一包原味(Original Flavour)同一包蜜糖芥末味(Honey Dijon Flavour)😆。兩者其實都有好多共通點,包括有好香好香嘅黑松露味,而且用上波浪紋嘅薯片,令到每塊都更加入味😋,味道亦不會太鹹。就咁望啲薯片,係睇唔出兩者嘅分別。另外,有一點真係好抵讚,就係即使黑松露味咁香咁濃,用手食完,只要正常清潔洗手後,陣味就唔會再殘留喺手指上。我好怕平日食完薯片幾個鐘後,隻手都仲係嗰隻味,依個真心唔會👍。雖然話兩者好相似,不過如果要比較嘅情況下,我認為蜜糖芥末味好食啲🤤。因為佢有晒原味嘅嘢,但就多咗層甜甜地、唔會太膩嘅蜜糖味。芥末味我就唔係好食得出,反而係有一浸淡淡嘅薄荷香。整體真係好夾、好好食,蜜糖芥末味唔會蓋過黑松露
Honey Dijon Flavour
雖然話兩者好相似,不過如果要比較嘅情況下,我認為蜜糖芥末味好食啲🤤。因為佢有晒原味嘅嘢,但就多咗層甜甜地、唔會太膩嘅蜜糖味。芥末味我就唔係好食得出,反而係有一浸淡淡嘅薄荷香。整體真係好夾、好好食,蜜糖芥末味唔會蓋過黑松露味啊!
總括嚟講,呢隻新加坡過江龍黑松露薯片無令我失望。貴就係貴啲,不過又真係幾好食。薯片嘅包裝有密封口,方便你一次過食唔晒,都可以儲存番。但又邊會有得剩吖😂?有機會嘅話我都想試埋🧀芝士味啊。
Delivery
Honey Dijon Flavour