2010-07-09
夜晚要去睇學校既concert, 放左工要即刻食個快飯, 我同友人二話不說就衝著pepper lunch而來諗完一大輪, 最後都係揀返上次過既黑椒牛肉飯+蛋+芝士. 經過上次麻麻地南瓜湯之後, 今次醒目就揀左麵豉湯. 友人則選擇三文魚飯, 並跟我+蛋+芝士(強烈推介!!!)黑椒牛肉飯+蛋+芝士keep到水準! 黑椒香而不辣, 非常配合肉類既濃味. 牛肉新鮮嫩滑唔會有渣, 十分惹味. 撈蛋撈芝士真係好正! 蛋香同芝士絲令成個飯多左一份味覺既協調 鐵板雖然比較多油, 但係咁樣先唔會痴底, 最緊要既係個鐵板好夠熱, 撈哂d飯之後食落就唔會覺得太油膩麵豉湯海帶好滑, 豆卜好入味. 不過麵豉味其實好少唔夠濃郁, 同埋最慘係唔夠熱, 不過都好過南瓜湯啦a_a三文魚飯+蛋+芝士友人點既我食左幾啖, 我一向都唔鍾意食熟既三文魚, 覺得佢地好rough好乾. 但係咁樣鐵板燒又ok喎, 可能因為撈飯已經碎左, 所以唔覺得好rough, 仲有d鮮味添作為晚餐鐵板燒真係抵到爛! 一定會再黎, 或者去其他分店, 下次真係要試下唔係牛肉既啦
黑椒牛肉飯+蛋+芝士
麵豉湯