2022-06-30
餐廳:燒肉の牛太・本陣 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街8號H8大廈21樓尖沙咀厚福街H8大廈有十幾二十間餐廳,有幾間我都去過🤓,不過話時話喺厚福街搵嘢食真喺好方便,因為乜嘢菜式嘅餐廳都有,今次就去咗呢間開咗接近10年嘅燒肉の牛太・本陣 @honjin_wagyu ,皆因之前去過佢哋觀塘APM嘅分店,食完都幾滿意佢哋高質嘅日本和牛🐮本陣同日本十幾個唔同產地嘅和牛養殖場合作🇯🇵,而最近主要用日本鹿兒島嘅黑毛和牛做主打,前排仲出咗一個全新Menu,我緊喺唔會錯過啦😎✝️黑毛和牛“極”牛柳 $249一隻牛大概得3%牛柳,相當稀有高級,位於牛腰內側細長嘅部分。原舊上…唔喺,應該喺勁到切完好似無切過咁嘅牛柳,以少見嘅直切刀功切成大約十片,咁樣直切可以將肉汁完全鎖緊💦。而因為肉質超軟嫩,無論點切都咁腍,每邊燒30秒就食得,食落軟嫩鮮美,肉汁豐富💦,連埋醃咗嘅蒜片同Wasabi真喺無得輸🤤✝️精選黑毛和牛4品 $189由餐廳每日去揀四個最靚嘅黑毛和牛部位,今日食到嘅有牛腩、牛脊、赤肉同牛肋肉🐂,啱晒想試唔同部位但喺又唔知點揀嘅人😌,每款有2-3件,1個人獨食或者兩個人開心share就最適合不過👥✝️黑毛和牛炙
地址:尖沙咀厚福街8號H8大廈21樓
✝️黑毛和牛“極”牛柳 $249
一隻牛大概得3%牛柳,相當稀有高級,位於牛腰內側細長嘅部分。原舊上…唔喺,應該喺勁到切完好似無切過咁嘅牛柳,以少見嘅直切刀功切成大約十片,咁樣直切可以將肉汁完全鎖緊💦。 而因為肉質超軟嫩,無論點切都咁腍,每邊燒30秒就食得,食落軟嫩鮮美,肉汁豐富💦,連埋醃咗嘅蒜片同Wasabi真喺無得輸🤤
✝️精選黑毛和牛4品 $189
由餐廳每日去揀四個最靚嘅黑毛和牛部位,今日食到嘅有牛腩、牛脊、赤肉同牛肋肉🐂, 啱晒想試唔同部位但喺又唔知點揀嘅人😌,每款有2-3件,1個人獨食或者兩個人開心share就最適合不過👥
✝️黑毛和牛炙燒他他 $139
平時嘅和牛他他都喺就咁撈生雞蛋,呢度嘅和牛炙燒他他以生和牛牛柳心🥩,撈埋清新嘅白蘿蔔蓉同日本雞蛋🥚,肉質軟腍有入口即溶嘅感覺
✝️一本大蝦 $49
一客有兩隻啖啖肉、份量十足嘅大蝦🦐,中間嘅蝦腸一早已經被挑出,新鮮大蝦肉質爽彈,放喺爐中心慢燒🔥,咁就唔怕蝦殼會被燒燶,而最後緊喺吸吮埋蝦頭入面嘅蝦膏啦
✝️極上炙燒帆立貝伴魚籽 $119
勁大隻又肥美肉厚嘅帆立貝,蘸過之後輕輕放上爐燒幾燒,連埋粒粒爆汁嘅三文魚籽用紫菜包住,魚油加上帆立貝嘅鮮甜,一定要成舊放入口先夠滋味好食🤩
✝️盛岡冷麵 $49
日本岩手縣盛岡市好出名嘅食物,以爽口麵條加上西瓜🍉、泡菜、雞蛋🥚,本身以為好唔match但點知食落味道又幾夾😋,有消暑下火、涼浸浸嘅冷麵,食多幾舊燒肉都無問題🤪
另外仲叫咗鹹香十足、加咗日式醬汁同粒粒芝麻嘅紫菜沙律🥗($59)、 自己撈自己燒嘅蟹肉盛味噌甲羅燒🦀($89)、 細細碗但夠晒鮮味嘅迷你魚籽蟹肉飯($59),最後仲有加咗花奶同忌廉嘅咖啡啫喱($39),相當和味,最重要食完一啲飽滯感都無🥰