2019-10-22 491 views
中午經過九龍城 「一食堂 」門口看見這個大餐牌,澳洲皇帝蝦喇沙麵配餐飲$78,就很自然地吸引我入去吃碗喇沙麵了 !眼前的澳洲皇帝蝦 已經作了平民打扮,微服出巡! 心裏面 有點兒失望,感覺上咁話畀我知,我應該將五隻中蝦最後才享用。整碗喇沙麵的造型是可觀的,齊齊整整靚漂漂亮亮的出場,魚蛋一開二 也方便隨著咀嚼 ,魚片和魚蛋都是爽口彈牙,豆腐和豆腐卜 掛著少辣喇沙汁是挺好吃的 ,麵質是我們食開的油麵質感,爽口的芽菜沒有太明顯的草腥味,最後, 壓軸出場 .....當然係澳洲皇帝蝦 ,打開蝦殼後 一條又長又粗嘅黑色蝦腸 ,呈現眼前.....我只好用牙籤小心地挑出,然後放在吃完畢的喇沙湯中清洗,這樣就可以放心食了!其實這五隻中蝦本身都算是幾鮮甜,不過黑腸就扣曬分喇!女侍應經常企喺門口招攬路過遊人進入幫襯,我的座位就近著大門口的雙人座位,女侍應係看到我挑蝦腸的動作,不過佢選擇性視而不見!

熱柚子蜜

2019-10-22
$78 (Lunch)
熱柚子蜜