2014-08-08 2354 views
早已久仰「Black n white」既大名,無奈每次路過此地都被長長既人龍嚇走,被迫過門而不入。今次專登選擇weekdays晚飯時間去幫襯,所以全間餐廳只係得小貓三四隻,不過咁樣反而可以靜靜地傾計又唔怕阻住人地做生意!Grand Marnier Opera-Series II (香橙干邑甜酒朱古力)$48︰絕對睇得出落足100%心機去整,似一件藝術品多過一件蛋糕,非常精緻!舖喺面既朱古力濃而不膩,唔會有一種甜到乜咁既感覺!特別要提一提既中間既甜酒,令到件蛋糕更加有香味之餘亦更加因為酒精既餘韻令人有一種小小「high high地」既感覺!再加埋中間果層薄薄地既香橙既香氣,感覺真係非常特別,從來未試過一件咁有feel既藝術品!Cassis Mascarpone (黑加侖子意大利芝士)$42︰球體狀既Mascarpone唔知係咪雪得太硬既緣故,搞到我要費盡九牛二虎之力先至可以整開個黑加侖子表面食裏面既chees。呢度要扣少少分,如果雪到啱啱好一整就開就更加好喇!黑加侖子既表面真係好入味,甜甜地之餘又唔會好似落左糖漿咁,絕對係「無添加」,正!意大利芝士方面就一般般啦,絕對係喺average之

Cassis Mascarpone (黑加侖子意大利芝士)$42︰球體狀既Mascarpone唔知係咪雪得太硬既緣故,搞到我要費盡九牛二虎之力先至可以整開個黑加侖子表面食裏面既chees。呢度要扣少少分,如果雪到啱啱好一整就開就更加好喇!黑加侖子既表面真係好入味,甜甜地之餘又唔會好似落左糖漿咁,絕對係「無添加」,正!意大利芝士方面就一般般啦,絕對係喺average之上,但又冇其他人講到咁「驚天地、泣鬼神」咁,雖然食得出牛奶既香滑感覺,但可能因為雪得太耐令到裏面有少少倒汗水,令口感差左少少!
Overall呢度既甜品真係似藝術品多過似食物。見到佢地咁靚真係唔忍心食左佢地落肚呀!呢度絕對係鍾意甜野同埋靚野既人必試之選!
2014-08-07