2018-04-17
聽講"魂" 最初開係銅鑼灣好出名,但後來close左之反後而家係太子開番。聽講呢間拉麵唔錯,特登同妹妹試一試係咪如傳閒中咁ok係太子站出左行2步就到,地點好方便。入到餐廳見到裝修好日式,以木系裝飾為主,真係幾有日本feel餐廳用ipad落單,仲可以揀埋麵嘅硬度、湯嘅濃等等。簡單之餘最重要係環保d,讚啊~其實晚市拉麵只有4款,好快揀好左要食d咩!火魂拉麵($99)*麵硬度中,調味濃,多蔥,中辣*火魂=辣,呢個中辣程度令人好容易接受,感覺大概係譚仔4小辣吧~麵質煙韌程度適中,蕃茄辣汁豚骨湯底唔油膩,飲落唔會令人覺得反感,而且拉麵既份量剛好(係for女仔喔) ,男仔可能會覺得細碗左d,配料有叉燒、玉子同三文魚肉。太極拉麵($99)*麵硬度中,調味中,多蔥*太極拉麵湯底係墨魚汁配豚骨湯,配料有叉燒、玉子、木耳、蟹膏同金箔🦀。拉麵麵質食落有咬口,揀中硬岩岩好。幾中意佢塊豚肉唔會好肥,脂肪位較少但都幾柔軟🐖半熟蛋雖然冇用醬油浸過,但流心程度掌握得好好,蛋味幾重🐣,加上爽口木耳,配料都唔錯。不過湯底其實食唔出加左墨魚汁,係一般豚骨湯嘅味,揀左中等濃度,覺得好似唔太夠濃,好彩係個湯唔油膩,但係整體上唔
係太子站出左行2步就到,地點好方便。
其實晚市拉麵只有4款,好快揀好左要食d咩! 火魂拉麵($99)
*麵硬度中,調味濃,多蔥,中辣*
*麵硬度中,調味中,多蔥*
太極拉麵湯底係墨魚汁配豚骨湯,配料有叉燒、玉子、木耳、蟹膏同金箔🦀。拉麵麵質食落有咬口,揀中硬岩岩好。幾中意佢塊豚肉唔會好肥,脂肪位較少但都幾柔軟🐖半熟蛋雖然冇用醬油浸過,但流心程度掌握得好好,蛋味幾重🐣,加上爽口木耳,配料都唔錯。不過湯底其實食唔出加左墨魚汁,係一般豚骨湯嘅味,揀左中等濃度,覺得好似唔太夠濃,好彩係個湯唔油膩,但係整體上唔算好突出。
一客6件🐓,炸醬唔厚,炸皮脆卜卜,食落雞肉仲係嫩嫩滑滑,唔單止Juicy,食落又唔肥膩,必食呀😍
感覺上拉麵未算好突出,始終同日本食嘅有d距離,不過又唔算差,只係有d少貴,反而個炸雞就真係有驚喜啦!