黑門水產すいさん (Fashion Walk)

2024-07-15 538 views
日式的裝修好似真係身處係日本嘅居酒屋,勁Chill。枱與枱之間亦有足夠嘅空間,即使多客都唔會覺得逼,牆身仲有好多宮崎駿嘅壁畫,真係好靚。# 黑門鰻魚玉子燒蛋皮薄又柔軟, 一食覺得蛋好滑又濕潤,唔會煎到乾晒,入面包住嘅鰻魚肉入口即溶,口感十分好。而蛋嘅柔軟同鰻魚配搭得好好,調味亦唔會話太甜或太鹹。#焦糖蘋果鵝肝多士煎咗嘅鵝肝食落好綿,中間嘅蘋果片好清新,再加埋本身焗到好鬆脆嘅多士,加埋嘅口感好特別。鵝肝嘅味道好出,而蘋果嘅酸味啱啱好地中和返成道菜嘅味道令到唔會覺得好膩。#黑門令蟹味噌甲羅燒一上菜已經覺得外觀好吸引,師傅仲會幫你燒埋,仲好細心會問蒜粒幫我落埋定遲啲自己落,因為本身鍾意食蒜頭,所以直接叫師傅煮嘅時候落埋。雖然落咗蒜,但完全無蓋過咗蟹肉同蟹膏嘅味好鮮味,平時出去食有時都會食到好聲嘅甲羅燒,但呢個完全無,好好食。煮完個份量都好多,好想要多塊餅去襯返。#鐵板宮崎柚子胡椒香蔥牛舌心可能因為鐵板上,所以一上菜濃郁的黑胡椒嘅香氣已經即刻撲鼻而來。一開始以為牛舌心嘅味道會被佢蓋過咗,但完全冇。牛舌心本身嘅牛味好出,配埋個黑椒汁,反而覺得好夾。而牛舌亦煮得啱啱好,肉質好嫩唔會好韌,肉汁又多汁

# 黑門鰻魚玉子燒

#焦糖蘋果鵝肝多士

#黑門令蟹味噌甲羅燒

#鐵板宮崎柚子胡椒香蔥牛舌心
可能因為鐵板上,所以一上菜濃郁的黑胡椒嘅香氣已經即刻撲鼻而來。一開始以為牛舌心嘅味道會被佢蓋過咗,但完全冇。牛舌心本身嘅牛味好出,配埋個黑椒汁,反而覺得好夾。而牛舌亦煮得啱啱好,肉質好嫩唔會好韌,肉汁又多汁。啲配菜亦都同個味好夾花。

#椰子雪葩
最後仲叫咗個甜品,用椰子殼包住嘅質地細膩滑順椰子味雪糕。雖然雪糕入邊冇椰果肉,但係椰子味好濃郁。炎炎夏日,呢個簡直係不二之選。中意椰子味嘅真係可以試吓。

#柚子檸檬梳打
柚子蜜好足料,檸檬嘅酸度啱啱好中和番柚子蜜嘅甜,食住咁多好野,加返一杯清爽嘅柚子梳打真係啱啱好。

總括而言,食完會番尋味!會想再去食,仲要人均只係200幾一位,真係好抵食!