2010-07-23
是晚黑雨高掛, 為左避免由頭濕到落腳, 決定搭地鐵落金鐘最後選擇咗幫襯依間聽就聽過幾次, 但係未食過嘅星馬菜餐廳先講裝修, 是日大雨, 為免舖面入水(其實都應該無乜可能),餐廳喺門前橫放一條疑似大沙包嘅隔水設施, 高度約有我嘅小腿一半好在尋晚著平底鞋, 因為舖面對出無瓦遮頭, 門頂係咁滴水加上門口整條咁嘅嘢, 度玻璃門又鬼死咁重喺無人提點"小心"嘅情況, 一吓唔覺意kick 親或者跣低都唔知乜事入正題, 是晚同老公二人叫咗海南雞喇沙, 星馬炒波菜麵(exactly 叫乜名記得喇)南瓜焦糖咖央多士, 另配凍/熱檸水各一優:- menu 整得好有心機, 相片print 落牛油紙, 直頭成本相簿, 咁有心思, 值得一讚- 女經理第一次比水我時,我要求熱水, 之後加水, 佢都記得幫我添返暖水, 夠細心- 海南雞為雞脾位, 嫩滑- 熱檸水唔知原來已加糖, 所以一開始無叫走甜, 好在甜味適中, 唔似一般白糖味有少少蜜糖香彈:- 正正因為menu 圖文並茂, 所以更見得物不所值份量偏少, 所以價錢就相對地貴- 配海南雞的黑豉油, 咸又唔咸, 甜又唔甜, 唔夠杰身, 我覺得唔掂- 最唔掂係南瓜焦糖咖央
最後選擇咗幫襯依間聽就聽過幾次, 但係未食過嘅星馬菜餐廳
好在尋晚著平底鞋, 因為舖面對出無瓦遮頭, 門頂係咁滴水
加上門口整條咁嘅嘢, 度玻璃門又鬼死咁重
南瓜焦糖咖央多士, 另配凍/熱檸水各一
優:
- 海南雞為雞脾位, 嫩滑
有少少蜜糖香
彈:
- 正正因為menu 圖文並茂, 所以更見得物不所值
份量偏少, 所以價錢就相對地貴
- 最唔掂係南瓜焦糖咖央多士, 一上檯, 黑媽媽成舊炭咁
最經典嘅係咖央凍嘅, 多士涼嘅, 唔知食緊啲乜
係唔係加落焗爐熨一熨佢都懶?!
總括而言, 地點唔算就腳, 食物質素一般, 價錢相對較貴
就算再行過, 都唔會再幫襯