2012-07-05
見團購有二百幾的酒店自助餐話又有生蠔,海鮮等食品供應就買張同老媽子去食翻餐行到去酒店幾骨子,上到33樓,地方好細可能早成半個月定位的關系,安排坐窗口位,好舒服但地方好細,呢個咁舒服的靚境窗口位,只得幾個其他的環境就差得多啦我地約7點3度入場,都唔算好多人去參觀放食物的地方,好細,食物款色重好少去睇下佢聲稱有供應的:新鮮生蠔、凍蟹、澳洲青口、鮮魚刺身、白酒煮青口、香煎挪威三文魚配水瓜柳汁、風乾火腿配香瓜、原來係………無的唔係嗎?佢七點開始,我地遲左十五分鐘之嘛……記得剛入來的時候,起電梯口見到有幾名女士企起度,我重以為佢地等位添?原來起度排隊等海鮮行去佢地排隊放海鮮的地方,應該係的,因為見到有d冰,但都唔係無野食喎,有d清口無人要我拿了回去食左……知道點解無人要啦實在男人老狗唔好意思起度罰企,唯有去試下d熟食熟食真係無興趣映想,同埋食憑記憶講下有乜食:好豐富的咖哩角煎雞翼唔知吉烈魚定豬肉?一個唔知乜野汁煮魚黑淑雞肉薯仔溶一個唔知乜野的炒麵?好可能係天使麵珍珠雞(最特別係珍珠雞個蒸籠下面鬼鬼祟祟的有二十粒左右的乾蒸牛肉)可能大家食自助餐都無打算食到會食物的關系,熟食都無乜人客理會難得見到有
話又有生蠔,海鮮等食品供應
就買張同老媽子去食翻餐 行到去酒店幾骨子,上到33樓,地方好細 可能早成半個月定位的關系,安排坐窗口位,好舒服 但地方好細,呢個咁舒服的靚境窗口位,只得幾個
其他的環境就差得多啦
我地約7點3度入場,都唔算好多人
去參觀放食物的地方,好細,食物款色重好少
原來係………無的
唔係嗎?佢七點開始,我地遲左十五分鐘之嘛……
原來起度排隊等海鮮
我拿了回去食左……知道點解無人要啦
實在男人老狗唔好意思起度罰企,唯有去試下d熟食
熟食真係無興趣映想,同埋食
憑記憶講下有乜食:好豐富的
咖哩角
煎雞翼
唔知吉烈魚定豬肉?
一個唔知乜野汁煮魚
黑淑雞肉
薯仔溶
一個唔知乜野的炒麵?好可能係天使麵
難得見到有燒牛肉,但又無乜人食,我都無野食的情況下,食左3次 食左3次牛肉,知點解無乜人食喇
去沙律區……sorry,唔應該叫區,沙律有:生菜,椰菜,車厘茹……無啦
唯有飲湯,湯有:南瓜湯,蘑菇湯,麻麻,好重麵粉味,但配麵包再加大量牛油,自制鮮油包唔錯的
可惜麵包太硬
當食麵包之際,特然後面走出好多人,下,可能生蠔出場
已經七點九左右,果幾位女士的堅持係無白費的,師傅真係放生蠔
但頭幾位女士的堅持當然唔會只拿一隻生蠔走啦
結果頭三位的女士每人拿了三四隻的生蠔,其他遲來的,唯有轉拿長腳蟹腳
正當大家努力搶長腳蟹的時候,我起傍邊偷偷的用夾,夾走了幾隻當時無人問津的凍蝦
又起呢個時候,又見另一條人龍的出現,原來係另一位置我原本以為只是用來放芥辣 wasabi的地方
(因為由始至終該位置都是空空如也的)師傅竟然拿出一碟香港人喜愛的刺身,有三文魚,北寄貝,八瓜魚
數量都唔太多,好彩,我是第三個發現的,前兩位朋友,可能有屋企人餓住等他的關系,已經拿了七成的刺身
當我想大大的夾下來的時候,看見在我後面的小姐,眼有淚光,仿佛對我講:先生,手下留情啦,我等左好奈好肚餓……
無奈,我只有手下留情 甜品,有個朱古力噴泉,蒸蛋,桂花糕,西瓜涼粉,唔好食的雪芭等等,但都無再補 半小時後約八點幾生蠔, 刺身曾經再次出現過幾分鐘左右,當然亦只能讓堅持排半個鐘對住個空盤得到的
而心不死的家姐走左出去搶……結果……搶到幾隻蟹腳回來……好感動
蟹腳一食……好咸,想折d檸角,點知檸角係半片檸,折到成眼都係 剛去到的時候,家姐已經拿了幾隻珍珠雞回來,話食唔飽食珍珠雞
結果……三隻我食晒
Other Info. :