2016-11-01
《YUMCHA》- selling point當然係點心, 呢間餐廳嘅點心出名好卡哇兒, 有著天使的面孔, 至於身材(饀料)夠唔夠誘引, 就要試過先知了...是日我倆11點3左右到達《YUMCHA》, 明明11點半先營業, 但咁快就有几位食客坐咗係度了! 餐廳設計獨特, 門口擺咗架VAN仔, 仲有隻萬聖節哇鬼做裝飾, 最估唔到嘅係...隻哇鬼識郁架!甫坐低, 就發覺呢度嘅格局佈置似曾相識, 越諗就越似《唐宮》, 唔知係咪同一集團呢?!連隻碗都同出一轍, 《YUMCHA》碗裡有鯉魚, 而《唐宮》碗裡則有螞蟻。叫咗壼菊花茶, 花香茶味清淡。12點半要埋單, 拿拿臨click點心先1. 鴿吞鳳梨: 有靚靚雀籠喎, 唔理好醜(好無食), 勢必點嚟呃like! 三隻雀仔, 造型可愛極了, 係入口鬆化,小小香甜嘅鳳梨酥!2. 睇住流奶 : 呢籠點心嗰名好盞鬼, 我忍唔住都要篤篤佢, 好玩又好食! 熱騰騰嘅包, 金黃嘅奶黃流沙的確唔小, 太美味啦!3. 蝦兵蟹醬餃: 呢籠點心係靚女侍應推介畀我哋嘅, 話好好食, 咁就即管試試啦~又真係好好食,完全無介紹錯呢! 咬落去即時感受到豐滿嘅蟹黃蟹粉,
餐廳設計獨特, 門口擺咗架VAN仔, 仲有隻萬聖節哇鬼做裝飾, 最估唔到嘅係...隻哇鬼識郁架! 甫坐低, 就發覺呢度嘅格局佈置似曾相識, 越諗就越似《唐宮》, 唔知係咪同一集團呢?! 連隻碗都同出一轍, 《YUMCHA》碗裡有鯉魚, 而《唐宮》碗裡則有螞蟻。
叫咗壼菊花茶, 花香茶味清淡。 12點半要埋單, 拿拿臨click點心先
9. 楊枝甘露+棉花雲: 粉藍色好美呀~正正是天空中的一片浮雲! 不過呢塊棉花糖有啲點, 啱晒小朋友+嗜甜嘅我囉! 楊枝甘露布甸夠滑夠味又夠足料!