2017-07-01 2423 views
今日去荔枝角行D2 Place, 先去長沙灣廣場諗住飲個下午茶醫吓肚。上Openrice睇有幾間酒樓,最後決定試吓其他地方冇分店嘅潮濠城。下午兩點幾去到,唔駛等位,大約坐咗7成食客。一坐低先嚟碟花生,呢啲我地循例想唔要慳返啲,點知個阿姐冇乜禮貌咁話:「唔要都照收錢」就行開咗。再問個部長,佢話:「如果唔要就點心要收正價架啦,呢啲花生錢係我哋啲人工嚟⋯」。吓,可以咁架咩⋯花生盛惠$8,似係鹽水浸,軟淋淋,可能潮式係咁整啩⋯我就唔係咁like。蠔仔肉碎粥 - 蠔數量都唔少,亦冇沙。金沙流沙包 - 奶皇餡味道還可以,不過餡太少完全唔會流到沙⋯沙律明蝦角 - 熱辣辣,皮夠脆,蝦肉都算爽。埋單前送潮州功夫茶。食物味道一般,點心選擇亦唔算多,價錢亦唔算平,試一次就算。

下午兩點幾去到,唔駛等位,大約坐咗7成食客。

花生

蠔仔肉碎粥 - 蠔數量都唔少,亦冇沙。

金沙流沙飽

沙律明蝦角 - 熱辣辣,皮夠脆,蝦肉都算爽。
沙律明蝦角

埋單前送潮州功夫茶。

食物味道一般,點心選擇亦唔算多,價錢亦唔算平,試一次就算。

$55 (Tea)
沙律明蝦角