今日行旺角,一早決定左食烏冬,於是選擇左旺角哩間江川手打烏冬;其實o係尖沙咀果間都食過幾次,覺得幾ok,而旺角哩間又成日見人排隊,就諗住試下!去到都差唔多9點,今日幾好彩唔洗排隊,一去到就有位一入到去,就覺得同尖沙咀果間有d分別,d位好迫下,而且好焗,坐得唔係好舒服;一坐低,有個男仔侍應立即過黎斟茶,行動好快,男友同佢講,我地想飲凍水,佢已經斟左一杯茶,立即笑笑口答,冇問題,然後好快就比左兩杯凍水我地。哩樣抵讚!打開餐牌,兩間分店既餐牌一樣,都係勁多招牌湯底,值得一提既係,本人有味精過敏症,曾經o係尖沙咀果間問過佢地d湯有冇落味精,(因為落左味精,我就真係唔飲得!)當時尖沙咀既主管(或者係經理)立即好認真同我講,佢去廚房問一問確定一下,結果係有落雞粉,冇落味精,於是我就對哩間店幾有好感啦,因為佢d湯真係幾好味,唔飲得就o徒左。今晚叫左麵豉豬骨湯烏冬配漢堡扒 同埋 新出既日本湯烏冬+鰻魚柳川鍋 仲有焗田螺、可樂同雀檸。落單果時同侍應提左3次,所有烏冬都走蔥,佢亦都應左;點知,第一碗烏冬一黎,已經好多蔥… 唯有同佢講返啦,個侍應一見到,就唔係好願意咁,好似想我地啃左佢!!猶豫左30秒,先話

去到都差唔多9點,今日幾好彩唔洗排隊,一去到就有位

唯有同佢講返啦,個侍應一見到,就唔係好願意咁,好似想我地啃左佢!!猶豫左30秒,先話同我地換!!

跟住漢堡扒黎左…嘩!!有咩可能差咁遠架?!
 o係尖沙咀果間,哩個菜我次次都會點,因為夠厚又juice,雖然唔係好大件,但都好好味,點知哩間分店,果件漢堡薄到好似阿媽蒸果d肉餅咁,仲要爆細件!!!

跟住男友叫既日本湯烏冬都黎左,大佬,係人都知日本湯係甜湯黎,但佢果碗,甜到好似糖水咁,真係甜到好假,飲一啖都”涸”喉,哩間店最出名係湯底,但湯底搞成咁,係咪自己拆自己招牌?!果個新出鰻魚鍋,張相就靚啦,黎到d鰻魚得3小片,仲細件過一件正常鰻魚壽司上面果片,下面d蛋好油好漏,總之真係唔好食...

焗田螺黎埋,薯蓉份量多得有驚喜,可惜有d怪味…搞到我同男友食左1/4都冇,就唔敢食落去,而田螺味道都算ok,不過整體都唔合格囉。

成餐食完,心情差到連可樂都唔飲啦,覺得好失望,明明旺角分店就一向都好多人排隊,但質素點會同尖沙咀果間差咁遠?

唯一拎返少少分係d服務,食到一半,覺得真係好焗,同個疑似經理既先生講左,好快就派人開返冷氣,可惜食店既食物唔掂,真係服務幾好都冇用

埋單$152,sorry,真係唔想比tips。

差!!漢堡又乾又薄,圖上方既日本湯甜到要捱住先食得落,鰻魚鍋又油又漏!!
薯蓉多就係多啦~但係有怪味....(好似就變壞果種味...)
2010-10-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)