2007-03-27 131 views
係大埔既潮州打冷店遼遼可數,我幫襯左依度都有八、九年喇,同老細、舊伙記都頗熟絡。今晚係附近飲完酒,打算買個宵夜外賣返屋企慢慢嘆,點知:步入舖內睇吓老細係唔係度先,敝,唔見人,想攞折頭無機會,好啋有個話得事既伙記係度。例牌一句有咩好介紹,寒暄一輪後,就決定要隻最大既潮州凍蟹,大隻過我手掌,原價要百廿蚊隻,VIP 價一百搞掂,諗住有著數啦,第一次係度買都咁大隻既凍蟹,重只係一百蚊。師父終於切好喇,個盒都裝唔晒,另外加送個淨湯麵比我,就好開心咁飛的返屋企。返到屋企咩都唔理,即時開餐。黎個蟹蓋先,嘩,勁多膏。食吓食吓,啲味道同口感怪怪地,好濃烈既怪蟹味,心諗可能飲多左酒,唔理咁多繼續食。巨型蟹蚶啖啖肉,正,一邊點浙醋一邊食,話咁快食左半隻。終於發現點解啲肉怪怪地,林劈劈、散筲筲,又係有陣濃烈既怪蟹味。到底係咩味呢,諗到喇,完來係唔新鮮既死蟹味.......我醒覺後,即時掉左剩餘那半隻蟹落廚房垃圾桶,期望聽朝個肚唔好有事。食埋個熱騰騰既淨湯麵,就漱乾淨個口啲溴蟹味上床訓。第朝訓到矇矇矓矓,咩味咁嗅呢,完來啲死蟹味彌漫全屋,即時跳起身,將條屍掉出門口,陣惡嗅仍久久不散。幫襯左咁多年,都未試過有啲咁

幫襯左咁多年,都未試過有啲咁既事發生,實在太大意喇。師父切時又無留意,我又對佢地非常有信心,又無驗貨就走,而導致不幸事件發生。

不過我都會繼續幫襯既,因啲野食真係幾好食,依次都係一時唔小心。下篇再作食物、環境的詳細介紹。