2018-05-24
2018年5月19日。晴。九龍灣。唔理係咪食飯時間,每次經過文華冰廳,外面都係大排長龍所以一直都想試下,睇下有咩咁吸引,朝早11點幾,見唔算超級多人排隊,於是就排埋一份排隊規定要齊人先可以入座,前面有成20人,排咗20分鐘左右入到去店員安排咗我哋坐門口附近嘅卡位,座位唔算闊落,但幾乾淨,裝修比起普通茶餐廳靚同光猛睇餐牌發現早餐供應到12點,原來大家都係為個早餐而排隊嘅早餐選擇都係大同小異,五香肉丁、沙爹牛肉、火腿麵、米粉、通粉嗰啲,仲有佢嘅招牌菠蘿包我揀咗忌廉雞湯火腿通粉拼炒蛋牛油厚多士,飲咖啡男朋友揀咗五香肉丁公仔麵拼炒蛋牛油厚多士,飲牛奶另外因為聞到啲菠蘿包嘅香味,所以嗌多個貓山王脆皮榴槤包,$9落咗單無耐,個炒蛋同牛油厚多士就到啦但係我唔會叫佢做牛油厚多士,只可以叫牛油白方包塊包烘嘅時間好短,一啲都無多士嘅效果,如果真係無時間烘耐啲,不如用塊薄啲嘅方包,至少咁樣無咁乾曾曾,塊牛油又完全唔融,好難先哽得晒成塊包不過!炒蛋就做得非常出色!香滑得來味道帶鹹,但食得出唔係鹽嘅嗰種死鹹,鹹得來帶鮮味,唔知個鮮味配方係加咗啲咩材料呢好好味,個人覺得比澳牛同華星嘅炒蛋都好味,會俾9分!五香肉丁
睇餐牌發現早餐供應到12點,原來大家都係為個早餐而排隊嘅
我揀咗忌廉雞湯火腿通粉拼炒蛋牛油厚多士,飲咖啡
男朋友揀咗五香肉丁公仔麵拼炒蛋牛油厚多士,飲牛奶
落咗單無耐,個炒蛋同牛油厚多士就到啦
但係我唔會叫佢做牛油厚多士,只可以叫牛油白方包
好好味,個人覺得比澳牛同華星嘅炒蛋都好味,會俾9分!
五香肉丁麵同火腿通零驚喜,普普通通,平平無奇,火腿通仲略嫌偏淡
另一出色食品係個貓山王脆皮榴槤包,其實即係榴槤餡菠蘿包
細細隻包,榴槤味好香,真果肉,食落唔覺有香精味
下次經過可以打包幾個新鮮出爐嘅包試下!
Other Info. :
差唔多食完嘅時候,侍應姐姐就急不及待咁安排咗另外3個客企住喺我哋隔離,等我哋走,而明明對面卡位只坐到2個人,仲不斷同佢哋講:「佢哋走㗎啦!」好無禮貌,同埋俾人望住食嘢嘅感覺真係好差,於是一口氣飲晒杯嘢就起身走。