2006-10-23 29 views
今日0係斜對面飲完茶,諗住過黎買茶果當甜品,點知比我聽到有人叫狗仔粉,呢個係我兒時0既最愛,而家市面上賣0既...味道唔正宗不特止,仲要係用銀針粉或者烏冬扮0既,見到個"辦"係真野,梗係即刻整番碗啦!狗仔粉($8)真係人手搓成,條條/粒粒都唔同樣,質地軟軟粉粉咁,湯底有乾葱同勁蝦米香味,再加埋胡椒粉同佢地自製辣菜甫,完全係細個食0既味道,即時有d感動落淚0既衝動,所以話食味同人0既記憶係相連0既!當然我都無忘記到黎0既原意,雖然超飽,但都買左個黑芝麻茶果($3)試下,最重要係佢蒸住賣,所以又熱又軟熟,黑芝麻味不算超濃,甜味亦恰當,0岩晒我鍾意較清0既口味!我聽到佢地同街坊講客家話,可能因為佢地係真係客家人,所以食物做法正宗!估唔到今日特意造訪此大埔綜合大樓0既熟食市場,最大驚喜竟然係同"故友"重逢,心情大喜呀!