2011-08-20
這店已光顧多次,趁有帶相機順便拍下來寫食評時用, 2人點了2餸1湯 :鳳眼果炆雞-------------侍應推介鳳眼果不是經常有的,味似粟子,好奇之下點了, 用煲仔熱烘烘盛着,有多粒外形像銀杏的東西,味道淡,咬口都好似銀杏,不啱我口味,雞件較少,肉質不及它的銅盤雞嫩滑和鲜味,其他配料乾葱炒得香甜爽脆加上獻汁調得好,幾惹味,下次如果有粟子炆雞,一定會試!七花腩炒菜芯----------常點的招牌菜, 用本地自家農場豬, 腩肉肥廋間開,一片片似煙肉, 味道像煙肉般有少少鹹香,少少脆遑, 爽口又不韌,有鲜味,菜芯青嫩清甜,真好味:南瓜甘筍豬踭定豬展湯--------每次都會點例湯或燉白肺湯, 這個例湯的主要食材味道濃, 色澤濃厚, 似用好多料煲, 飲後不會口乾, 白飯-----------夠熱,米粒屬爽身.整體食材夠新鲜又夠熱. 環境雖小但清潔光猛,一般粥麵店格局,有卡位和圓枱,另有自制頭抽出售.
白飯-----------夠熱,米粒屬爽身.