2018-01-29
呢個係小編走上食評家的第一篇評論。星期六訓到自然醒。2點幾先自己一個出去食個出去食個飯。其實都唔知食咩好,一個人行咗去啱啱翻新完嘅將軍澳中心,無話諗住食咩。行行下見水牌見到都有唔少新餐廳。好似無乜邊間啱一個人食,最後見到間好似幾特別嘅餐廳-玉子造屋。門口個餐牌望落去幾吸引,可能新開,好多寫住COMING SOON。入到去,個MENU都係寫住試業中,唔係好多嘢揀。呢間餐廳故名思義係以蛋蛋做主題,身邊件隔離枱食緊個豬扒蛋包飯,都幾靚嘅。不過啱啱起身,好似勁Heavy咁,先叫咗杯芒果梳打同最後揀咗個黯然銷魂飯 (日式叉燒蛋飯)試下。杯芒果梳打幾得意,有啲芒果肉係底,同埋有塊檸檬 (應該係裝飾),望落去都幾醒目。再來個日式叉燒蛋飯,老老實實,隻蛋係嘅靚嘅,不過都係隻煎雙蛋。叉燒有啲薑味,ok嘅,可以Juicy啲。真係唔算好特別。反而我想讚一讚個豉油,甜甜地又有啲日式咩,同件事都幾夾。之後就係用咗十二秒完成咗個飯,然後埋單黯然離去。
之後就係用咗十二秒完成咗個飯,然後埋單黯然離去。