2023-06-21
經過葵芳,又有新發現!在連鎖壽司店附近,找到韓食店門外寫The JANG集合五個韓國美食品牌包括食炸雞的 NeNe Chicken、主打韓國粥品 Juk Story、韓國路邊攤熱炒美食的 Jang Pocha、韓式中華料理的恭合春,以及韓燒的Modern Majang BBQ。走進店內,無論是牆壁、桌椅、燈飾都充滿著韓式的氛圍總括而言是一家集合韓國美食於一生極具韓式風格的餐廳餐廳採用QR Code下單3款前菜是泡菜、芽菜同翠玉瓜,好開胃的 //炸雞四重奏 $145//是我最喜愛的Nene Chicken出品,四重奏可以一次過食齊4款口味:招牌、韓式甜辣、白郡主、蒜香醬油,啱晒選擇困難症嘅我食炸雞一定要食無骨,啱晒我呢d懶人,外皮炸得香脆,內層肉質嫩滑,juicy得不得了!最鐘意招牌,配上蜜糖芥末醬,甜甜的。最驚喜是白群主好似忌廉的醬汁,外皮沾上醬汁都依然炸得非常酥脆,又唔會炸得太乾,上面佈滿好多生洋蔥夠惹味//海鮮辣炒碼麵 $88//下?乜唔係炒,點解係湯麵上?原來碼一字是解作湯麵的配料,先炒再熬煮成香辣湯底,鮮甜開胃而少少偏辣,但辣得好過癮。叫細份都已經好大份!配料多到不得了,有蝦、
在連鎖壽司店附近,找到韓食店
門外寫The JANG集合五個韓國美食品牌
走進店內,無論是牆壁、
桌椅、燈飾都充滿著韓式的氛圍
總括而言是一家集合韓國美食於一生
極具韓式風格的餐廳
餐廳採用QR Code下單
3款前菜是泡菜、芽菜同翠玉瓜,好開胃的
//炸雞四重奏 $145//
//海鮮辣炒碼麵 $88//
下?乜唔係炒,點解係湯麵上?
叫細份都已經好大份!配料多到不得了,有蝦、魷魚、青口同埋八爪魚,其中最鍾意係蝦
有大蝦又有蝦仁,大蝦尾部連殼 口感爽彈新鮮
配菜就有泡菜、洋蔥、蘿蔔、韭菜、雲同埋冬菇片。麵條夠幼身,口感彈牙,超級索湯,湯底有泡菜辛辣味,香辣可口
//秘製滷豬腳 $208//
豬腳以秘製韓式滷水汁炆煮,然後起骨切片
肉質嫰滑,肥瘦分明但一點油膩感也沒有,醬汁香甜入味: 用生菜、大白菜、醃蘿蔔絲、蒜頭、韓式豆瓣醬夾住一齊食,口感更豐富,份量又係好大,4個人Share食都仲得!呢個價錢好抵食!
//韓式手抓飯(吞拿魚) $108//
強烈推介!韓式手抓飯泡菜炒飯底上面放滿咗蟹子、青瓜粒、吞拿魚同沙律醬仲有超多紫菜伴碟
餐廳很細心地預備數套膠手套,不用怕弄污穢
戴上手套只要用手先把所有材料撈匀
然後隨你喜歡搓成唔同大小的飯糰
可以一邊食一邊享受很有樂趣
搓成飯糰後,口感非常豐富,每一啖都份量十足!
//Setoka $68//
是一種類似橙汁的飲品,橙汁加梳打分開上,讓食客自行調配。入口非常清涼,而且帶有果香味。