2018-02-27
今晚天氣還是凍凍地,食這餐晚餐也可以暖暖身, 一起燒,圍著火爐熱烘烘的, 食完感覺暖笠笠。是日晚上,約了朋友在屯門卓爾居晚飯, 看見這間一起燒,主打是不同嘅肉類, 就決定今晚食燒肉呀,爽呀!在這裏是逐碟叫的,價錢也不過是幾十蚊一碟。 自己鍾意食乜自己叫, 好食嘅又可以叫多碟,相比起一般放題的餐廳食得輕鬆, 食得自在。主打當然是這裏的黑毛豬、牛小排和羊架, 價錢$30-40蚊就有交易, 非常抵。 這裏的牛小排相當不錯,除了色澤靚之外,脂肪比例較少,放在爐裏燒時香氣四頻, 熱辣辣即食 非常正。肉質飽滿,牛味確是非常濃香,叫了一碟是不夠的, 再encore內一碟,滿足。黑毛豬, 肉質非常鮮嫩。 放入口有點入口即溶嘅感覺,雖然脂肪比例較多, 但經燒過後,食落又非常之香脆可口,正之後是羊架,未燒時確是有一種羊羶味, 但經燒過後, 羊羶味完全沒有, 換來的是一種非常濃香的肉味, 咬落肉汁豐富,燒嘅時間啱啱好,非常香口。經過這次逐碟叫逐碟燒之後, 感覺畀放題食得輕鬆, 我鍾意這樣的食法, 相信日後會再幫襯。