2018-08-06 55 views
最近變咗港島區嘅我,好多時候都會係港島區到覓食,行開銅鑼灣,見到呢間主推鹿兒島黑和牛嘅小店,就想試一試喇價錢其實真係有貴有平,平嘅有牛肉丼飯,貴嘅有和牛壽喜燒、鐵板和牛等等我就揀咗和牛牛肉壽喜燒套餐,其實都幾豐富,套餐包括有和牛片、兩款前菜、蔬菜、漬物、味噌湯同生雞蛋。其中一款前菜係燉牛肉,牛肉幾淋又帶點牛香,仲有啲香蔥碎,加咗啲清新味道;另外一款就係卷蛋,中間係微微半熟,所以一啲都會好乾。壽喜燒湯底滾起之後,就可以放入和牛片,甜醬油味道頗濃,同牛肉味幾夾,食得多會有啲漏,所以配埋生雞蛋漿,感覺無咁膩,而且令到牛肉口感更加嫩,食落牛肉富有牛香,而油脂分佈,口感未可以去到入口即溶嘅感覺,但係因為係和牛嘅關係,肉質都尚算嫩男朋友就揀咗高級黑安格斯牛肉牛扒套餐,同樣有兩款前菜、蔬菜、漬物及味噌湯。呢個嘅食發有啲似吉烈牛,牛扒本身已經微微煎過,但係中間都係比較生嘅,所以食之前要放上鐵板到燒一燒先好食,但係又唔洗太耐,如果唔係就會太老喇。煎香嘅牛扒都幾惹味,雖然都有牛香,但係就無前者咁重味,啲牛肉汁同啲珍珠米嘅味道都幾夾~