今日阿B黎接我收工〜諗住難得過海出到嚟,不如行去銅鑼灣 食番餐好嘅先番去〜但係可能最近晚市都比較靜好多都已經閂左門或者準備閂門,行到我筯歇力疲時就見到哩間餐廳啦。本來見到入面得一兩個客人,都擔心佢準備閂門,但當位女服務員見到我哋嗰時,對我地微笑同用手勢表示歡迎進入,我即刻鬆咗一口氣〜〜終於搵到嘢食啦!! 而且日本餐廳,啱晒我同阿B❤️Menu 上推介嘅幾乎都係牛 (唔同種類嘅燒牛、牛肉丼、壽喜燒...),好彩我地都鍾意食牛冇乜大問題,如果有唔食牛嘅朋友都有少少其他種類選擇,不過就唔係推介。我就揀咗我又鍾意食Menu上又特別推薦嘅壽喜燒,阿B就幫大家試吓佢個豚肉丼〜壽喜燒個湯底味道幾好,牛肉分開放鍾意幾時淥都得,唔驚啲牛會老晒,另外仲有一碟菜同烏冬,整體份量剛剛好,啲牛亦好鮮牛味!豚肉丼味道普普通通(唔難食) , 不過份量太少了啲肉好似比人偷食咗咁款,食完都唔飽。可能本身哩間店主攻做牛嘅料理,其他只係一個選擇,所以無乜特別,大家如果都想黎哩度試下,記得選擇試牛嘅料理呀,唔係真係可能會普通過茶餐廳碟頭飯嫁😆😆

豚肉丼

豚肉丼

壽喜燒
北角汇的一田超市新开了很多日本餐厅,选择时眼花缭乱,看到千里屋有牛肉寿喜烧,顿时不再留恋其他机美食。因为点评还未收录,只能点评在铜锣湾连锁店的界面里午饭晚饭共用一个菜单,一份黑牛寿喜烧只有99元,性价比极高。小菜里的玉子蛋和芋头块好吃到爆。重头戏是牛肉,薄薄的约有8大片,放在沸腾的甜酱油锅里不用10秒就揀出来,沾着生鸡蛋液一口放入嘴中,幸福感油然而生。牛肉的肉质很瘦,吃着口感也比较软,顿时满足想吃寿喜烧的一切欲望。

小菜里的玉子蛋和芋头块好吃到爆。

抱著想食烤肉丼的期望來到,入門已經聞到很香的烤肉味。雖然烏冬、火鍋、鐵板等都很吸引,但我們沒有忘記初衷。一口烤牛肉丼 ♥♥♥♥♥ 兩款烤肉之中,粒粒那種熟度剛好,能看到紅色剛好很嫩; 肉片的肉質口感沒前者優秀,但焦香別有一番風味。香蒜粒和黑椒燒汁都很惹味,甜味比較重但不會過份,沾了汁的菜是一流的配搭,飯一口接一口好快就吃完。附味噌湯 ♥♥♥ 平常的配料,但勝在湯很濃郁,而且與烤肉的味道非常匹配。大阪燒 ♥♥♥♥ 圓圓的一團本身樣子已經很討喜,特別是上頭的滿滿鰹魚乾。外面與醬油一起燒得非常香脆,味道不會過咸反而少少甜。有一小塊肉片,還有能充分提味的沙律醬。超級熱辣辣之餘,中間的菜都切成小顆粒,爽脆清甜。最重要是麵粉不多,幾乎不會吃到,只是略嫌份量不太夠。
抱著想食烤肉丼的期望來到,入門已經聞到很香的烤肉味。
雖然烏冬、火鍋、鐵板等都很吸引,但我們沒有忘記初衷。
一口烤牛肉丼(附味噌湯)
一口烤牛肉丼
一口烤牛肉丼 ♥♥♥♥♥
兩款烤肉之中,粒粒那種熟度剛好,能看到紅色剛好很嫩;
肉片的肉質口感沒前者優秀,但焦香別有一番風味。
香蒜粒和黑椒燒汁都很惹味,甜味比較重但不會過份,
沾了汁的菜是一流的配搭,飯一口接一口好快就吃完。
味噌湯
附味噌湯 ♥♥♥
平常的配料,但勝在湯很濃郁,而且與烤肉的味道非常匹配。
大阪燒 ♥♥♥♥
圓圓的一團本身樣子已經很討喜,特別是上頭的滿滿鰹魚乾。
外面與醬油一起燒得非常香脆,味道不會過咸反而少少甜。
有一小塊肉片,還有能充分提味的沙律醬。
超級熱辣辣之餘,中間的菜都切成小顆粒,爽脆清甜。
最重要是麵粉不多,幾乎不會吃到,只是略嫌份量不太夠。
Other Info. : 收取加一服務費
2019-09-28
$95.5 (Lunch)
一口烤牛肉丼(附味噌湯)
一口烤牛肉丼
大阪燒
其實一間喺旺區嘅餐廳可以喺午飯時間都唔full其實真係中伏都無得怨但係無諗過真係可以差成咁.成個dining experience都真係no eye see呀!睇佢menu, 見有平有貴, 所以入去試下方便有唔同budget的朋友揀menu 2:menu 3: 我地今次3個人去本身大家都點左有漢寶扒嘅餐因為佢講到明係和牛諗住點都okay但係佢無啦啦同我地講因為無牛扒所以佢地揀既$149餐都無而又唔想點$190的餐所以最後換左以下兩個午飯SETSET1: 係豚肉來的以為都幾多, 點知食食下發覺好多都係菜同埋D豚肉下面好多類似粉絲嘅東西D豬有D鞋口, 但係78蚊都仲可以接受SET 2: 係個牛的SET都係好多茶填滿碗飯面但係問題已經唔係去左個份量度而係去左D汁我朋友話佢D汁係勁難食SET 3:呢個就係最貴既一個SET了$190有件SO CALL特大既和牛漢寶另外介有和牛扒就咁睇相唔好以為佢都幾大碟其實佢係好似兒童餐咁大既鐵板1. 薯條唔脆 唔夠熱2. D汁勁咸 3. D牛扒(牛條?) 係林, 不過中間比周圍D汁更咸4. 漢寶扒似喺一田買既quality. 食食下發覺, 無汁先係可接受嘅味道
其實一間喺旺區嘅餐廳
可以喺午飯時間都唔full其實真係中伏都無得怨
但係無諗過真係可以差成咁.

睇佢menu, 見有平有貴, 所以入去試下
方便有唔同budget的朋友揀

所以佢地揀既$149餐都無
而又唔想點$190的餐
所以最後換左以下兩個午飯SET

SET1:
黑豚丼(壽喜燒汁)

係豚肉來的
以為都幾多, 點知食食下
發覺好多都係菜

3. D牛扒(牛條?) 係林, 不過中間比周圍D汁更咸
$190係無湯無前菜無飲品
如果要, 每樣加$15-$20左右
如果加曬就$50
仲要加一服務費...................

2個午餐set仲有連湯
朋友話似係用粉即沖的quality

麵豉湯

而呢間野最差既, 除左食物既味道差之外,
1. 超級唔夠冷氣, 我地食到成身汗
2. 咁大間野竟然上d湯時連spoon都無
3. 我地食飯/扒餐...佢只係比快子我地
4. 我地要度刀/叉/spoon..發覺呢間shop係無刀架!
5. 個staff無啦啦話推介我朋友食某一個餐, 但係原來只係未有貨, 佢口快快講左出黎...我地都啞左

以後唔會再黎!
2019-08-14
$210 (Lunch)
星期日下午係灣仔附近搵野食,由於條街好熱所以見呢間餐廳有位就衝入去。冷氣夠大,呢點抵讚,全店連收銀得一個店員,做到踢晒腳,唯有自己拎水杯自行斟水見佢推介自家製咖哩牛筋飯$88 便點了試試,點知就中伏我好中意食牛筋,牛腩就好怕韌,點知全碟一舊牛筋都冇,全部都係的又瘦勁柴皮既牛腩(其實柴到我都唔知係咪牛腩....) 咬唔開都係成舊吞好失望呀老公個個安格斯牛丼就幾好食既....另外抵讚嘅就係餐具同杯都好乾淨餐牌上的 牛筋飯英文譯作beef tendon, 點睇都唔應該變左牛腩飯 (通常叫beef brisket ),一舊牛筋都冇,咁樣算唔算違反商品說明條例呢?

見佢推介自家製咖哩牛筋飯$88 便點了試試,點知就中伏

好失望呀

老公個個安格斯牛丼就幾好食既....
另外抵讚嘅就係餐具同杯都好乾淨

2019-07-19 516 views
牛肉質素不差,這個價錢在銅鑼灣區算不高。還能找到不常見的清酒。浦霞 本醸造,淡辛,淡醬油香,少辣,中重米旨。浦霞 本醸造株式会社佐浦產地 宮城県塩釜市使用米 日本產米精米歩合 65%酵母 --Alc 15%日本酒度 --酸度 --常温

浦霞 本醸造,淡辛,淡醬油香,少辣,中重米旨。

株式会社佐浦
日本酒度 --
酸度 --
常温

2019-06-29 544 views
去過神戶red rock食過層層牛肉飯嘅朋友都應該知道嗰個牛肉飯係幾咁好食㗎啦🥰其實呢係香港都可以搵到🙆🏻‍♀️一次男朋友帶我去銅鑼灣千里屋食堂食呢一個牛肉丼•我地分別叫左兩款食物嘅第一就係層層牛肉丼$158 🥩另一樣就係鐵板牛扒 太肚餓唔記得影🤣今次我地就比較睇重食牛肉丼 少不免會同神戶嘅牛肉飯作出比較🤭牛肉飯嘅牛肉質感 同埋 味道呢同我地喺神戶食過都係有得揮👍🏻•肉質鮮嫩😋配埋呢個醬汁🍽同珍珠飯係好夾佢個汁係有神戶牛肉丼嘅感覺 仲有少少甜酸酸嘅好夾好開胃🍽🥢🌝
其實呢係香港都可以搵到🙆🏻‍♀️

今次我地就比較睇重食牛肉丼
少不免會同神戶嘅牛肉飯作出比較🤭

仲有少少甜酸酸嘅好夾好開胃🍽🥢🌝
2019-05-26 570 views
全日本の和牛農家に代わって泣いた。不味い。タレやスープはそこそこなのでレシピは間違っていないと思う。しかし出来上がった料理は食べられたものではないので料理人のスキルの問題だと思われる。素材やレシピが良いだけに真剣に改善が望まれる。
全日本の和牛農家に代わって泣いた。
不味い。
素材やレシピが良いだけに真剣に改善が望まれる。

2019-01-07 960 views
同肥髀睇完戲,出到銅鑼灣,佢已經話好肚餓,佢一向喜歡日本菜,揀咗呢間燒肉店,去到唔使等位,店內陳設簡單,牆上貼滿食物圖片,都係牛肉為主,我同肥髀一人一個鐵板牛肉浪漫牛Service Gozen御膳($99)前菜:似係煮肉絲!幾濃味,不過又係肉嘅,呢份餐太多肉麵豉湯:偏鹹!芝士汁漢堡扒:芝士汁比咗肥髀,漢堡肉好厚,肉唔乾幾好,不過偏油,好易食膩,韓式燒牛肉:用洋蔥絲、蘿蔔絲炒,比漢堡肉清爽,肉唔嚡!幾好白飯:珍珠米飯🍚鬆軟好味!配牛肉食平衡啲!漬物:清爽嘅黃芽白青瓜淺漬浪漫牛Special Gozen御膳($140)同我食嗰個大部分一樣,只係肉芝士漢堡扒之外,配里脊肉鐵板肉太膩,我同肥髀都食唔晒!店員斯文,不過細心度爭啲,好多時都要開聲佢會做我唸其他煮法會好啲!

漢堡肉

浪漫牛Service Gozen御膳($99)
前菜:似係煮肉絲!幾濃味,不過又係肉嘅,呢份餐太多肉
麵豉湯:偏鹹!
韓式燒牛肉:用洋蔥絲、蘿蔔絲炒,比漢堡肉清爽,肉唔嚡!幾好
白飯:珍珠米飯🍚鬆軟好味!配牛肉食平衡啲!
漬物:清爽嘅黃芽白青瓜淺漬

浪漫牛Special Gozen御膳($140)
同我食嗰個大部分一樣,只係肉芝士漢堡扒之外,配里脊肉

鐵板肉太膩,我同肥髀都食唔晒!
店員斯文,不過細心度爭啲,好多時都要開聲佢會做

我唸其他煮法會好啲!
2018-11-17
Type of Meal
Lunch
2018-11-17 702 views
想試下新餐廳見個menu 幾吸引諗住試下入到去服務員叫左幾次先理下我想order嘢食除左最貴既嘢之外,佢就乜都冇但又唔喺人地啱啱坐低既時候講,喺人地揀好晒先話冇結果就係想試但只換黎一肚氣
想試下新餐廳
見個menu 幾吸引諗住試下
入到去服務員叫左幾次先理下我

想order嘢食
除左最貴既嘢之外,佢就乜都冇
但又唔喺人地啱啱坐低既時候講,
喺人地揀好晒先話冇

結果就係想試但只換黎一肚氣
中秋假期約了朋友在銅鑼灣下午茶,反正都要去港島,就看看吃什麼。知道這家主打鹿兒島和牛的小店在做優惠,人在銅鑼灣就去試試。餐廳主打的浪漫牛是鹿兒島黑毛和牛的一種,在5年一度的和牛品評會中得到很高評價。 店家也跟鹿兒島大學合作,參與和牛養育工作,挑選頂級鹿兒島和牛成為浪漫牛而供應香港。 餐牌上絕大部份都是和牛,不吃牛肉的朋友要留意。想試清楚浪漫牛的味道及食後有沒浪漫感,便點了和牛涮涮牛肉套餐,另外也要了特別套餐的和牛涮涮牛肉套餐。 和牛涮涮牛肉套餐有浪漫牛和鹿兒島豚肉各一份和前菜烏冬蔬菜和白飯,分量不少且有大量蔬菜可平衡一下肉的油膩。 浪漫牛油花分佈平均,幾乎入口即化但不讓人感到太油膩,脂肪跟肉的比例剛好。 豚肉片的肉味濃郁,沾點麻醬吃也不錯的說。跟餐還有一小碗烏冬,吃到最後留一兩片牛肉,跟烏冬一起變成牛肉烏冬,最後忍不住把剛才煮菜肉的湯底都喝清光。 特別套餐裡有三款肉,分別是牛里脊肉、和牛五花肉和芝士汁漢堡扒,上檯時鐵板滋滋作聲。兩個套餐都附有漬物和前菜三小碟,特別套餐還多了沙律和麵豉湯。 店家把芝士汁倒在漢堡扒上,半溶芝士還有拉絲效果但不算很特別。 和牛里脊肉肉味濃也較有咬口,個人

餐牌上絕大部份都是和牛,不吃牛肉的朋友要留意。

和牛里脊肉肉味濃也較有咬口,個人就較喜歡口感軟腍一點的和牛五花肉,至於芝士汁漢堡扒口感比較實,欠了點肉汁,要是再鬆軟一點就好。

店家的浪漫牛吃著不覺浪漫,但油香肉香倒是貨真價實。現在正在做特別優惠,好像特別套餐就有50% off,不過優惠已做了一段時間,估計很快就會完結吧。
$150 (Lunch)
2018-10-19 1628 views
繼草根姐妹上次係日本🇯🇵試過今半人形町本店既Sukiyaki之後,發現原來壽喜燒係咁好食嘅(雖然今半好貴👉🏻👈🏻) 。今次試試呢間由日本開過嚟嘅餐廳,會唔會食得番咁正嘅壽喜燒😆!! 牛肉壽喜燒套餐 ($380)Sukiyaki套內有和牛同豬豚肉各一份🐂🐖,澱粉類有珍珠米一碗同烏冬,另外仲有前菜、蔬菜、生蛋同飲品一杯。其實草根姐妹深信Sukiyaki精粹在於個醬汁🌟,醬汁超濃郁,味道偏甜。鍋內有大葱、菇類、豆腐及魔芋絲,配料吸晒醬汁好惹味😋。由於肉類薄切,所以輕輕淥幾秒就食得,醬汁濃到幾秒就足以令肉片入味。大家食個陣*一定一定一定*要將肉類蘸生蛋汁食!! 蘸過蛋汁後,令口感更滑更香!係偷飯賊啊🍚👅!食哂肉類後,仲剩落好多蛋汁?! 好浪費🧐?! 記得將蛋汁倒入鍋內,等蛋花出現時再放入烏冬🍲,烏冬煙韌有咬口,吸埋d汁好好食👍🏻!個餐有飯又有烏冬,份量好足呢😆Lunch Special Gozen ($280->140)另外,草根姐妹再點了一個和牛鐵板燒。餐廳主打「浪漫牛」即係鹿兒島嘅黑毛和牛🇯🇵🐃。鐵板上有4片和牛同一塊漢堡扒,和牛片肉質細嫰,多肉汁,牛肉味濃郁,好下飯🍚。店員會幫忙

牛肉壽喜燒套餐 ($380)

個餐有飯又有烏冬,份量好足呢😆

另外,草根姐妹再點了一個和牛鐵板燒。餐廳主打「浪漫牛」即係鹿兒島嘅黑毛和牛🇯🇵🐃。鐵板上有4片和牛同一塊漢堡扒,和牛片肉質細嫰,多肉汁,牛肉味濃郁,好下飯🍚。店員會幫忙於漢堡扒旁倒入芝士醬,芝士香濃,但牛肉漢堡就較乾,口感較粗糙似肉餅,味道一般。成個套餐仲包上白飯一碗、麵豉湯、前菜、沙律🥗,肉唔算多,但女仔就一定夠飽。原價較貴,不過而家叫第2份套餐半價,所以抵食d,但都係較推薦壽喜燒啦😋🙌🏻
Type of Meal
Dinner
  • 牛肉壽喜燒套餐
2018-10-18 433 views
無牛不歡的食肉者,對牛的品質都有相對的要求,千里屋食堂是近期性價比高之熱愛,所以與牛魔王一同品嚐。黎到千里屋,見到日本大廚及日本食客,像置身於日本旅行享用日本餐的感覺。選擇困難症的我,有效率地揀選了令人矚目的牛丼系列,高品質不惜工本的Steak Don只售$99-$159,當中最出眾的熟成黑牛丼Champion Steak Don,像山一般300g爆多安格斯牛翼板肉丼,睇見餐牌上的圖已急不及待,美食的出現,更令我嘆為觀止,要相機食先,再好好品嚐安格斯牛山的牛丼,Oishi!!!另外揀左和牛鐵板3種,選用日本一的鹿兒島黑毛和牛, 揀選了黑毛和牛的3個部位:里脊肉、牛肩肉以及五花肉,3款和牛的味道都與別不同,里脊肉的肉質與脂肪分佈比例均等,內外燒得恰到好處,皮脆內半成熟,令肉質美味昇華,而牛肩肉較有口感,五花肉亦是油脂較豐富的,三款和牛都是入口即溶,正是享用和牛獨有的美味。三款調味料可配襯,個人喜好終於原味,但配上不同配料亦別有一番風味。飲料有UCC烏龍茶,可樂,Sapporo及其他酒類飲品,與日本和牛是絕配及解渴的配襯。相當滿足牛魔王們的一餐,期待下次嘗試其Shabu Shabu。

• 和牛鐵板三種
  • Mt. Everest don
一點搭正出去食lunch到處都好多人,正在徬徨之際,見到千里屋食堂日式裝修,入面有空位非常心動。本身因為價錢猶疑不決既我地最後係店員打開門口招攬生意果陣迎面而來既日式食物香味決定一試,來個chill爆午餐所有item都咁吸引,左揀右揀,三個人都係揀佐比較經濟實惠既豚肉壽喜燒lunch set。每人一小鍋甚是愜意。壽喜燒湯汁一滾起,果種「思鄉之情」即刻湧埋來。落一片豚肉,輕輕灼熟,蘸上已打散的雞蛋蛋液,滑嫩口感難以言喻。鍋內蔬菜亦吸收湯汁精華十分入味,不知不覺都可以送曬整碗飯係呢度要同大家強調:個蛋絕對唔係普通蛋!一個🥚就已經感覺到餐廳既用心!!一個鍋,慢慢食,不知不覺都食佐超過一個鐘。配上隨餐送的可樂,呢一餐真系好滿足~ 等遲啲天氣再涼啲中午食個咁既set應該更感受到暖意。建議大家認真睇個餐牌,因為呢間餐廳最出名係牛!如果budget有限可以好似我地咁叫豚肉,如果冇budget上限當然要一試呢度啲牛啦!我一定會再來!!!

我一定會再來!!!
豚肉壽喜燒
2018-10-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
豚肉壽喜燒
2018-10-13 1098 views
本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-來自大阪的千里屋食堂,係日本約有十間分店。主打和牛牛肉丼,用上鹿兒島A5黑毛和牛,確實高質;不過今次小妹黎呢度反而係想試佢地既壽喜燒牛肉鍋,據說味道相當唔錯啊,甜甜的醬油湯底與牛肉互相配合真的超搭!打開餐牌,剩係日式火鍋都有唔少選擇,有得揀 和牛/黑安格斯牛肉、不同的牛肉部位,仲有黑豚肉可以揀;另外仲有一款湯底比較清的涮牛肉套餐 (第二份半價),以蘸醬為主。牛肉壽喜燒套餐 $380 (第二份半價)套餐已包括韓式涼拌三款、野菜拼盤、生蛋、烏冬、白飯、飲品、甜品、一盤牛肉和豚肉。套餐望落好豐富都幾多野食,最重要個甜醬油湯底真係好濃味!用黎配牛肉一向都覺得係最搭既湯底無誤,能夠完全突出牛肉既味道!所配既鹿兒島和牛,賣相唔算好靚,但食落牛味重肉質幼嫩,味道唔錯,豚肉就不過不失。另外,相信一定有人覺得個湯底太甜喇,個爐一路滾既時候甜醬油湯底會愈黎愈杰,變得比較鹹同甜(重口味)。咁就可以拎係枱上既水壺,加少少水落去,食落會無咁重口味,亦可以自行調節濃淡度,加湯亦都係加返甜醬油湯底,大大加分呢!

牛肉壽喜燒套餐 $380 (第二份半價)

$400 (Dinner)
  • 壽喜燒