2008-10-16
朋友v係附近讀左2年書,雖然早就想黎呢度朝拜,可惜一直苦無機會。剛好我又心血來潮想黎食,於是搵埋朋友c,3個人黎開餐。由於食晏時間,人太多,即使我地只係3個人,都要分開2張檯坐。不過阿叔好好人,講到明坐住先,有人走就會俾我地一齊返。最後,有2檯人走,本來阿叔想俾個靚位我地,但剛好又有3個大男人黎到,阿叔就叫我地坐去另一個比較逼既角落。雖然位置唔太好,但佢猛咁講唔好意思。服務咁周到,我地都無所謂。橫掂都係食一陣,有好野食就得啦。既然一心係想黎食好野,最後我地叫左淨坑腩、淨爽腩、腩汁蘿蔔,同埋淨麵/粉/河各一。淨坑腩d肥膏真係無得敵,好濃郁既咸香味。即使on diet既我都忍唔住一啖一啖咁將白茫茫既肥膏放入口。淨爽腩相對於坑腩,個人覺得呢個較失色。若以口感黎講,當然是爽腩嬴。但就無左濃濃既牛腩味。腩汁蘿蔔雖然仲未當造,但食落無渣,相信冬天既時候會好味得多。河粉索曬d味,而且煮既時間剛剛好,最怕食煮得太淋既河粉。上次就咁叫一碗其實都覺得幾好味,但如果真係想食好野既,最好都係叫淨腩+淨麵。呢一餐,真係回味無窮。
淨坑腩
淨爽腩
腩汁蘿蔔
雖然仲未當造,但食落無渣,相信冬天既時候會好味得多。
河粉
索曬d味,而且煮既時間剛剛好,最怕食煮得太淋既河粉。
呢一餐,真係回味無窮。