Restaurant: Sister Wah
Info:

不排队轻松吃上华姐的秘诀就是,错开饭点,来顿硬核下午茶。·整体好吃,但可能因为不饿,所以也没有惊艳。品种都很经典,但毕竟传统粉面店吃过不少,我更期待像不远的八宝清汤腩那样独特的药膳汤底。·正常份量,且价格较一般街边粉面店高,跟九记牛腩差不多(态度比九记好),需要拼桌并且有低消。·【清汤牛三宝粉】还是那句话,汤底才是一碗港式牛腩功底的里子,因为牛清汤它看似清淡,却又是极需耐性才能展现出的鲜甜。·华姐能得到米其林青睐自有它的理由,这一碗清汤滋味丰富隽永,口口醇美但又不见料,让人在捞完河粉之后,心甘情愿端起碗喝个底朝天。·牛腩大块筋道炖得很透,金钱肚厚润,牛筋滑糯透亮似果冻。滑溜溜的河粉裹着汤汁,让这股清鲜在味蕾上游动铺张,是种妥帖落胃的舒服。·【咖喱牛腩面】相比牛清汤,竹升面加大地鱼汤的组合就泯然于众了。·牛腩是单独的一碟,横竖都跟汤面不搭,不仅肉质筋筋拉拉,不如牛三宝的牛腩部位好,色香味也没有过人之处(咖喱汤还得是九记),且味道比较重,建议最后吃这个。·【腩汁萝卜】卖相平平但没想到是当日最佳,口感软韧,既能饱满地兜住汤汁,舌头稍微用力顶一顶也能化开。清甜感气势如虹,混合在微烫的汤汁中漫渗
不排队轻松吃上华姐的秘诀就是,错开饭点,来顿硬核下午茶。
【清汤牛三宝粉】
【咖喱牛腩面】
相比牛清汤,竹升面加大地鱼汤的组合就泯然于众了。
【腩汁萝卜】
卖相平平但没想到是当日最佳,口感软韧,既能饱满地兜住汤汁,舌头稍微用力顶一顶也能化开。清甜感气势如虹,混合在微烫的汤汁中漫渗开来,还夹杂着淡淡荤香。
2024-10-07
$95 (Tea)
  • 腩汁蘿蔔
  • 清湯牛腩河
2024-11-04 274 views
好耐冇幫襯華姐,今日心思思想食,見到要排隊都去食。結果⋯⋯失望而回,湯嘅味道還好,但牛𦟌當牛腩就真係太過份,仲要冇牛味,成碗麵都係靠點辣椒油勉強食完。抱歉,冇下次啦。

抱歉,冇下次啦。
2024-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$7573 (Lunch)
「清湯牛腩麵🍜」牛腩肥瘦適中 咬落去充滿油脂香氣😻肉質炆到超淋 份量亦都俾得多以佢嘅名氣嚟講$70碗又唔算貴💭難怪一直以嚟咁多人排隊相對嚟講個湯底比較失色 無咩特別湯頭偏清淡 甜味較重 食完唔會話口乾麵底好爽口彈牙 鹼水味唔重 推介麵底揀返生麵👍🏻👍🏻「炸豬扒擔擔麵🍜」呢個麵相當有驚喜湯底又係偏淡口嘅 不過麵質同炸豬排麵好正😋麵質好有咬口 超索湯💦💦炸豬排完全無雪味/肉腥味 炸得啱啱好透 肉質非常嫩 推介👍🏻「炸魚皮💥」夠脆 可以再燶啲會更jeng🙌🏻「腩汁蘿蔔🥕」個湯底好寡 唔可以當係腩汁🚫不過個蘿蔔本體係正嘅~夏天食都唔多渣 炆得好冧好軟✅P.S. 餐廳只收現金 八達通 或Alipay💰✨華姐清湯腩📍天后電氣道13A號地舖
「清湯牛腩麵🍜」
牛腩肥瘦適中 咬落去充滿油脂香氣😻
肉質炆到超淋 份量亦都俾得多
以佢嘅名氣嚟講$70碗又唔算貴💭
難怪一直以嚟咁多人排隊
相對嚟講個湯底比較失色 無咩特別
湯頭偏清淡 甜味較重 食完唔會話口乾
麵底好爽口彈牙 鹼水味唔重
推介麵底揀返生麵👍🏻👍🏻

「炸豬扒擔擔麵🍜」
呢個麵相當有驚喜

「炸魚皮💥」
夠脆 可以再燶啲會更jeng🙌🏻

「腩汁蘿蔔🥕」
個湯底好寡 唔可以當係腩汁🚫
不過個蘿蔔本體係正嘅~
夏天食都唔多渣 炆得好冧好軟✅

P.S. 餐廳只收現金 八達通 或Alipay💰

✨華姐清湯腩
📍天后電氣道13A號地舖
2024-07-05 1810 views
呢個年頭市面上清湯牛腩餐廳真係越開越多,但能夠突出重圍,氣質出眾就真係鳳毛麟角。今次特登去天后排隊試吓呢間升級餐廳,果然實在是令我驚喜連連。餐廳嘅裝修係傳統港式粉麵店嘅設計,人多嘅時候係需要搭枱。但係嚟得呢度嘅食客都知道唔會有呢方面要求咁多,一定係要睇佢哋主菜食物質素。☺️**清湯牛腩粉**首先推介的是招牌菜式清湯牛腩粉,湯底清澈見底,湯汁鮮甜可口,口感鮮滑,我個人就好鍾意呢種味道。牛腩肉質嫩滑,入口即化,帶點Q彈,而且入晒味,冇咩可以挑剔,果然係招牌菜。🤩**清湯牛三寶粉**另外仲試咗牛三寶,一樣出色。湯頭同樣鮮甜可口唔在講,牛腩、牛筋和牛肚三種牛雜各有特色,但又互相輝映。牛腩依然嫩滑可口,牛筋咬勁十足,入口有股彈牙感。而牛肚的嚼勁和肥嫩程度也恰到好處,絕對唔俾其他兩者失色。😋華姐清湯腩 (天后)天后電氣道13A號地舖

**清湯牛腩粉**

**清湯牛三寶粉**

華姐清湯腩 (天后)
天后電氣道13A號地舖
不愧是老字号清汤牛腩让软啪啪糯唧唧的牛筋化身QQ糖,🥩每口的咀嚼都没有一丝阻力,纯纯就是牛肉的香气。更推荐点米粉,带着淡淡的米香和清甜,与汤底的鲜香互为表里🍜贯彻香醇腩汁萝卜煮的特别软烂入味,在口中轻轻一鸣变化成了无限的汁水💦,沾上咖喱又别有一番滋味,简直是比肉还好吃咖喱牛腩🐮牛腩肥瘦相间,在口中混合着咖喱的香气,又迸发出无限的油脂与汁水💥而且我觉得他们的店员的态度也都挺好,更爱了家人们
不愧是老字号
💥而且我觉得他们的店员的态度也都挺好,更爱了家人们
2024-06-08 1022 views
牛腩特別柴,湯又鹹河粉又少。無哂水準,食嘅係名氣,唔再有「實力」。價錢預咗貴,但牛腩無牛味,「鞋」到一個點,唔落辣都食唔落。埋單時只有失望,出面好食過佢呢間嘅大把
2024-06-02
$100 (Dinner)
2024-06-06 855 views
幾個月之前堂食過覺得幾好食。牛腩帶有牛筋不肥不瘦。可能只係嗰次咁啱好彩。最近買兩次坑腩撈粗外賣,第一次買,好肥。第二次買,要求唔好咁肥,佢廢事煩直接比啲瘦嘅。又瘦又柴睇見已唔想食。如果我要瘦嘅直接講瘦腩啦。$87一碗牛腩麵唔平。講咗想要咩都比唔到你。
最近買兩次坑腩撈粗外賣,第一次買,好肥。
第二次買
2024-06-06
TakeAway
平时在炮台山返工,难得有朋友从上海来,记得之前吃过还不错吃,就带人家落地第一顿来吃。叫了一份崩沙腩,非常嵌牙。还有一份爽腩就更离谱,一丝丝肉都没有。叫了服务员问,说爽腩就是全是筋。那还叫腩肉吗?是不是以为不是local不懂就乱讲话。骗游客的餐厅,再也不会帮衬,真的感到丢人。
2024-04-27 935 views
好耐冇去過,咁啱經過入去食下回憶。70蚊嘅腩河真係有啲貴,但係好食的話都唔緊要,做得好賺錢係道理。牛腩又乾又柴,牛肉乾一樣。煮牛腩煮唔淋就咩都唔駛講。價錢貴,牛腩柴,唔會再去。
好耐冇去過,咁啱經過入去食下回憶。
牛腩又乾又柴,牛肉乾一樣。
煮牛腩煮唔淋就咩都唔駛講。
價錢貴,牛腩柴,唔會再去。
2024-02-29 1353 views
叫左個淨腩外賣,成170幾蚊,點知個外賣仲細過我個拳頭,諗住可能真係好好食,點知打開柴到不得了,舊舊都好似𡁻香口膠咁,真係垃圾到不得了,街邊求其揾檔幾十蚊既粉麵都無佢咁垃圾!千祈唔好俾名氣呃左去食,自己本身極少會寫食評,但呢間垃圾真係太過離譜!價錢貴,份量少,個重點係仲要咁難食!連啲街邊幾十蚊碗淨腩既粉麵都不如,希望呢間垃圾快啲執笠,唔好影衰哂!完全不建議去食,遊客千萬不要去吃,極度難吃,牛腩又乾又柴!

完全不建議去食,遊客千萬不要去吃,極度難吃,牛腩又乾又柴!
2024-02-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$172 (Dinner)
已經食過幾次, 我覺得係時候要俾返個交代佢😂因為太多人嘅關係, 都係買外賣返去食慢慢歎😍叫左雙拼牛腩, 墨魚丸 河粉第一件事, 飲啖湯頭先, 好鮮美第二件事, 落佢果包辣椒油, 無得輸😬牛腩燉煮至最軟嫩嘅部位, 肉質鮮美, 有著濃郁嘅牛肉香氣, 墨魚丸彈牙嘅口感和鮮味為湯河增添了豐富嘅層次, 而粉麵通常我都揀河粉或者米粉, 今次揀左前者, 牛腩和墨魚丸加入湯河嘅風味and湯汁完美融合,營造出濃郁的湯河口感和豐富的口味層次, 與濃郁的高湯夾到發發聲💯

已經食過幾次, 我覺得係時候要俾返個交代佢😂
因為太多人嘅關係, 都係買外賣返去食慢慢歎😍

叫左雙拼牛腩, 墨魚丸 河粉

第一件事, 飲啖湯頭先, 好鮮美
第二件事, 落佢果包辣椒油, 無得輸😬

2024-01-14 1212 views
「清汤牛三宝粉 」汤头甜的很奇怪,粉是完全没味道,牛筋勉强咬的动,但是吃到两块里面有血腥味,牛腩超级塞牙,牛肚也咬不烂,什么玩意儿下午来居然还要排队还要拼桌果然网红排队店都是坑多走两步另一家好吃一百倍好嘛墙上那么多米其林真的讽刺
下午来居然还要排队还要拼桌
果然网红排队店都是坑
多走两步另一家好吃一百倍好嘛
墙上那么多米其林真的讽刺
清湯牛三寶粉
2023-12-15 1128 views
天后必食-華姐清湯腩!呢間向來都排好多人,今日早咗放工,18:45就去到排得比較前。首先緊係飲湯先。佢一上到枱,啲味已經好香好清,果然一飲就覺得好清甜,係用咗蘿蔔去煮嘅湯味,仲再加上牛腩嘅腩汁,會飲唔停,當然最後都係有食晒碗麵飲晒啲湯~牛腩啲紋好靚,煮得好淋,啲腩汁索晒入去,每咬一啖都食到湯汁嘅味。再加上牛腩嘅肥膏同油脂,完美昇華咗,少少哋好香嘅牛騷味,令人想一食再食!入面好多人食另一款,入去就聞到好香,我下次會想試埋魚蛋同咖哩!
天后必食-華姐清湯腩!

2023-11-06 1394 views
下午三點先食lunch,好彩既就係去邊都唔洗排隊.上次嚟天后就食咗八寶,襯仲記得個味道同口感就嚟食華姐作比較.今次點咗一份崩沙腩米,$65,姐姐好有禮貌咁講,唔一定有㗎,有嘅就盡量畀你.崩沙腩米-賣相就好好,牛腩屬於軟熟,有好多位一咬就爛,,最少冇咩有un 過.但未去到入口好鬆化.牛味唔算好濃.肉質同口感有明顯差別,比起八寶來講,但價錢兩間差1/3嫁.個人覺得層次上唔同.如果有預算嘅話我會食八寶,但華姐都係一個唔錯選擇.我雖然鐘意華姐既湯多d(因為清湯),但食完有口渴.
下午三點先食lunch,好彩既就係去邊都唔洗排隊.

2023-10-21 1279 views
見出邊成日有人排隊,諗住一定冇死。聽講當年係一間很好食嘅食店。講緊10年前左右。叫咗一碗崩沙腩麵,油菜,雲吞。崩沙腩冇乜味,真係好清,啲面都好清淡,我應該自己屋企都煮到。有菜林到就嚟爛,應該係比老人家食嘅軟餐。雲吞,食完一隻之後就唔想食第二隻。本身都唔係特別腌尖嘅食客,就算平都唔會再食,何況價錢算係中上。見入面嘅食客大致上都不是講廣東話,所以可能應該係社交平台過分賣廣告所致。當地香港人應該唔需要食呢種質素。求其一間茶餐廳都好食嗰佢。係求其一間。