2008-12-09 10 views
去到九龍城想食豆腐花, 仲要一次過要試匀兩間舊式豆品老店. 首先來義香, 呢間豆品店係街市斜對面, 雖然衛生程度麻麻, 但係始終呢類前鋪後工場的老店都有番咁上下水準我叫左一碗熱豆腐花(堂食$6), 豆腐花賣相麻麻, ‘筆’得一d都唔靚仔, 但係食落去都算軟滑, 好有豆香, 熱食配黃糖真係好正, 熱食應該比凍食更加食到黃豆香跟住叫左個煎豆腐($6), 豆腐有三件, 用半煎炸形式煮成, 雖然煎得比較過火同老左d, 但係熱辣辣而且豆味濃郁, 釀上配角鯪魚肉, 真係又平又好食, 如果下次幫襯要試下青椒三寶, 因為見到人地食緊一又香又大碟, 我諗食一碟都飽晒雖然主理人好有性格, 但寸得來都尚算有禮, 而且呢類幾十年老店都好有水準, 隔離街的公和要加把勁啦

豆味濃
雖然過火, 但熱辣辣
$12 (Tea)
豆味濃
雖然過火, 但熱辣辣