2024-03-28 51 views
📍宴.鐡板燒 (亨環‧天后) (天后)天后電氣道54號亨環‧天后24樓🌸環境🌸係24/F 可以睇到維港夜景同銅鑼灣維園景色🔻1. 季節前菜(3款)馬糞海膽 湯葉 清新你嘅味蕾✨沖繩縣水雲 靜岡縣蕃茄 酸酸味味開胃 螢光魷魚麵豉醬 濃味嘅爆汁 內外夾攻🔻2. 季節刺身(2款)拖羅真鯛 ✨白松露油 所以唔使豉油同Wasabi兩者本身都已經夠入口即溶,再加上農鄉嘅白松露油更加帶出嗰種香味同魚油嘅鮮味🔻3. 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷✨用燒香嘅鱈魚片做底,咁就唔會有好似紫菜咁樣會林。燃燒香碟魚嘅油就會流落啲飯度令到整體更加香,上面嘅拖羅帶嚟嗰種層次感嘅享受,由於影條曬命,所以都係可以唔使囉豉油同Wasabi🔻4. 漬物✨用糖水浸嘅沖繩苦瓜 走咗好多苦味 帶回甘牛蒡🔻5. 帆立貝配鮮海苔✨燒北海道帶子係鮮海苔湯 上面有魚子旁邊既都食得,用沙律豉油🔻6. 鐵板銀鱈魚✨燒銀鱈魚 魚皮分開上 首先單獨食 然後再食銀鱈魚 成隻碟嘅所有嘢都食得🔻7. 澳洲龍蝦✨半隻龍蝦 用龍蝦膏做個汁 師傅話如果嫌太濃味嘅話,可以逐啲逐啲咁加啲檸檬汁上去。不過我個人覺得好求,所以唔需要。🔻8. 宮崎和牛(厚燒 或 薄燒)✨
📍宴.鐡板燒 (亨環‧天后) (天后)
天后電氣道54號亨環‧天后24樓

🌸環境🌸
係24/F 可以睇到維港夜景同銅鑼灣維園景色

🔻
1. 季節前菜(3款)

馬糞海膽 湯葉 清新你嘅味蕾✨
沖繩縣水雲 靜岡縣蕃茄 酸酸味味開胃
螢光魷魚麵豉醬 濃味嘅爆汁 內外夾攻

🔻
2. 季節刺身(2款)

拖羅真鯛 ✨
白松露油 所以唔使豉油同Wasabi

3. 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷✨

4. 漬物✨

糖水浸嘅沖繩苦瓜 走咗好多苦味 帶回甘
牛蒡

5. 帆立貝配鮮海苔✨

燒北海道帶子係鮮海苔湯 上面有魚子
旁邊既都食得,用沙律豉油

6. 鐵板銀鱈魚✨

燒銀鱈魚 魚皮分開上 首先單獨食
然後再食銀鱈魚 成隻碟嘅所有嘢都食得

7. 澳洲龍蝦✨

8. 宮崎和牛(厚燒 或 薄燒)✨

宮崎和牛 西班牙豬柳 已經調好晒未 不過都有啲玫瑰鹽同埋蒜片,值得一提和牛十分出色,一咬就出哂牛嘅油香,肉質都好嫩滑!

9. 香蒜蟹肉炒飯✨

飯粒粒分明 沾滿蛋漿同蟹肉黎炒,飯食到落底蟹肉都仲有好多

10. 季節吸物✨

濃稠嘅白色魚湯 上面有層薄薄嘅魚油

11. 焦糖多士✨

井字形咁擺盤 ,旁邊sum滿海苔粉
師傅問我地點完海苔粉嘅焦糖多士似咩
我覺得就似細個食嘅動物餅