2021-05-27
由於而家無得去旅行,同老公就去酒店staycstion 一解旅遊之癮。我地酒店package唔包晚餐,咁就商量食咩好呢,老公話想試下異國風情嘅菜式,我地於酒店商場邊行邊揀,經過一間pizza店,有龍蝦pizza,老公就決定要食龍蝦pizza。廳餐位於將軍澳中心,好方便易搵,門面以木條配上綠色招牌,店內面積寬敞,裝修簡潔帶點異國風情。餐牌選擇多,由小食~pizza~肉食~飯麵都有,由於得我地2人,叫一個龍蝦pizza都應該食唔到其他菜式,職員推介一個2人龍蝦pizza套餐,除左有龍蝦pizza,仲有龍蝦湯,龍蝦沙律,龍蝦焗通粉,嘩~全部都係龍蝦,好吸引,一於就食龍蝦套餐!龍蝦湯首先上枱嘅係龍蝦湯,好大碗,一入口就知係真材實料,用龍蝦殼熬製,入口鮮甜順滑舒服嘅龍蝦湯,不會感到人工調味,而且有啖啖龍蝦肉,老公非常喜歡。飲完自己碗還望一望我碗🤣龍蝦紅菜頭沙律紅菜頭係superfood 非常有營養又補血,尤其適合女士食用。沙律菜非常新鮮,淋上甜甜酸酸嘅沙律汁,配上食用花,又靚又好食。食用時除了吃到新鮮沙律外還會吃到烤香嘅果仁,增添口感。而紅菜頭處理得很好,沒有原來的腥味,又有大大件龍蝦肉,食得好
廳餐位於將軍澳中心,好方便易搵,門面以木條配上綠色招牌,店內面積寬敞,裝修簡潔帶點異國風情。餐牌選擇多,由小食~pizza~肉食~飯麵都有,由於得我地2人,叫一個龍蝦pizza都應該食唔到其他菜式,職員推介一個2人龍蝦pizza套餐,除左有龍蝦pizza,仲有龍蝦湯,龍蝦沙律,龍蝦焗通粉,嘩~全部都係龍蝦,好吸引,一於就食龍蝦套餐! 龍蝦湯
首先上枱嘅係龍蝦湯,好大碗,一入口就知係真材實料,用龍蝦殼熬製,入口鮮甜順滑舒服嘅龍蝦湯,不會感到人工調味,而且有啖啖龍蝦肉,老公非常喜歡。飲完自己碗還望一望我碗🤣 龍蝦紅菜頭沙律
紅菜頭係superfood 非常有營養又補血,尤其適合女士食用。沙律菜非常新鮮,淋上甜甜酸酸嘅沙律汁,配上食用花,又靚又好食。食用時除了吃到新鮮沙律外還會吃到烤香嘅果仁,增添口感。而紅菜頭處理得很好,沒有原來的腥味,又有大大件龍蝦肉,食得好滋味。 原隻火焰焗釀龍蝦披薩
到最期待嘅龍蝦pizza,pizza面放了原隻龍蝦,原來係龍蝦2食,龍蝦身拆肉作薄餅配料,而龍蝦頭同殼就釀入其他配料加芝士焗。薄餅餡料除了有龍蝦肉、水牛芝士、茴香頭等,互相配合點綴,味道好夾。手工薄餅批底係精髓所在,批底既脆又有煙韌口感,拎起件pizza時係有拉絲效果,好正。由於批底無油又添加劑,食多幾件都無負擔。 龍蝦芝士焗通粉
龍蝦芝士通粉用上大粒通粉,口感好煙韌,而且吸滿了湯汁,面鋪上了大量芝士,好豐富,一啖通粉一啖龍蝦十分滿足。 今晚龍蝦宴既滿足了我地想食龍蝦pizza嘅胃,又感受到異國風情,真係好chill!