2020-05-03
2057 views
今日同朋友行完青山經過龍門居,見到呢間意粉小店終於有開就決定入去食。香蒜蜆肉意粉 $45 + $5 (加底)因為行完山實在太肚餓的關係,今次就加左加底,但其實加完的價錢都仲平過平時係出面食的一個茶餐,所以真係幾抵食下。首先,未食之前已經聞到成個意粉的香蒜味好香,食落每啖都夾著非常濃的蒜味,而且唔會話好重味精,係食完唔會太過口渴個種。同埋蜆肉份量亦十分之多,唔會話得幾粒咁,岩曬我呢D大食之人。肉醬千層麵 $68好耐之前食過係$58,但可能物價上漲的關係,已經就加左十蚊,但係食完呢個千層麵之後比我的感覺係幾值,因此個千層麵用左大量肉醬,而且面頭的芝士仲要係水牛芝士 ! 唔怪得唯獨是呢個餐特別貴,原來係貴在個用料。同埋,佢個麵底仲有D薯蓉做配襯,而薯蓉同肉醬呢個配搭真係無得輸,所以成個麵比我地的感覺係幾足料,絕對係對得住個價錢。南瓜湯 $10雖然一個湯要十蚊有點貴,但飲落先發現佢個南瓜味係勁重,應該用左大量南瓜製作而成,所以都對得住佢呢個價錢。
香蒜蜆肉意粉 $45 + $5 (加底)
肉醬千層麵 $68
南瓜湯 $10