2024-08-01
#20240731 📝📍 #洋食商店 @youshoku.shouten.hk 長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#招牌鍋料理二人餐 $498 🥢 #刺身拼盤 💭 一直心心念念既西日式居酒屋,終於都尼到試喇🏮一入已經比舖頭既昭和年代感吸引左,尼到應該十個有八個都係叫壽喜燒餐啦,本身一早睇定menu係串燒拼盤,尼到轉左刺身感覺好似賺左咁🤑刺身有牡丹蝦、三文魚、八爪魚同鯛魚,樣樣兩三件咁好豐富,估唔到食壽喜燒都有刺身食~. 🥢 #岩手縣和牛 #頂級美國極黑牛頸脊 #壽喜燒 +$50💭 擺好晒啲野上枱之後就會有店員哥哥幫手煮,其實牛頸脊都好味既,比較重牛味,但和牛真係一食就食得出高出幾班,滑到不得了,雖然得兩塊都覺得加$50值喇,建議食左牛頸脊先食和牛,因為食左和牛返唔到轉頭喇🐮. 🥢 #雞皮餃子 🥢 #唐揚爆谷雞 💭 個餐包兩款小食,原先想叫粟米忌廉湯可以賣晒,雞皮餃子正常發揮啦,未去到爆汁但入面個餡係幾夠味,爆谷雞炸得細細粒但比想像中大碗好多,有茄汁、蜜糖芥末同沙律醬可以點,唔會單一味道咁寡🐔. 🥢 #黑松露燉飯 💭 食完啲牛其實個煲就會用尼煮啲菇同菜
📍 #洋食商店 @youshoku.shouten.hk
🥢 #岩手縣和牛 #頂級美國極黑牛頸脊 #壽喜燒 +$50
🥢 #雞皮餃子
🥢 #唐揚爆谷雞
🥢 #黑松露燉飯
💭 食完啲牛其實個煲就會用尼煮啲菇同菜,壽喜燒同娃娃菜簡直係絕配啦🥬煮完菜就會落呢間舖獨有既黑松露燉飯,煮到啲汁收晒就食得😎個risotto好重奶油味,啲飯煙煙韌韌,咸味當中有啲清甜既粟米粒,唔大碗不過足夠飽喇🧈
#白桃草莓益力多冰 $128
💭 刨冰望落都賞心悅目,除左冰仲有啲鯛魚餅、朱古力、棉花糖、餅乾等等令到口感好豐富,估唔到佢有兩層冰,面頭粉紅色係士多啤梨味🍓中間有5大舊白桃肉🍑最入個心係白色既益力多冰,想分開食又得,想撈埋兩隻味一齊食又得,毫無違和感呀🍧
#長沙灣美食 #🐷在長沙灣 #🐷_食