2017-01-05
經朋友大力推介,於是這個星期天就同幾條友一齊到左依間太平飯店食個晚飯。我地幾個最後都係變左我一個揀食啲咩,咁我當然係當仁不讓地揀合自己眼緣嘅食物啦!一個就係個溏心蛋,因為佢講到又酒又花雕好似好勁咁,咁一定要試下。跟住就係個胡椒豬肚,算係正氣野,個個都食得。然後就係黃金糖醋麵,都係一個望落好似好勁嘅菜式。溏心蛋黎先,一開始有少少失望,因為個份量並唔係話好大,但食落都覺得係物有所值嘅,好溏心之餘,有種幾特別嘅蛋香同酒香嘅味道,算係一個唔錯嘅體驗。胡椒豬肚出乎意料地大份,入面嘅豬肚真係幾足料,腍軟味濃。每人一碗胡椒豬肚湯,放在這個轉秋微涼的天氣中,格外地暖胃,我自己本身是特別鍾意飲湯嘅人,所以飲左兩碗添。最後嘅黃金糖醋麵,上碟個賣相金黃脆熱,望上去係幾好食,試落真的好脆,味道係很開胃的酸甜味道,不像是外來加上的甜脆,而是一點一點在麵中滲出來的。大家將糖醋麵敲成一片片來食,就好像食一道香脆的小食一樣,好快就食哂