午餐咁趕都食Omakase或者你會笑我傻,但係臨近聖誕又無得去日本嘅我,就決定今日中午去公司附近食午市廚師發辦,只要有足夠時間就可以以晚市一半價錢享受到同樣質素。呢間係利東街地鐵出口行1分鐘就到,餐廳是日壽司吧滿座,我就坐下面既卡位。<前菜>漬物係燒汁煮蘿蔔,超軟腍,又唔會好鹹。沙律,有嫩滑豆腐,配胡麻醬,份量幾大。茶碗蒸,蛋中有嫩菇、雞肉,熱辣辣上到。<十二件壽司>真鯛,中間用左芥末,同其他鯛魚比又無咁爽口,魚油頗盛。春魚,非常爽口,比較厚切,油少,味道無咁濃郁,係口感之物。平政魚,半爽,味道好鮮,原來係油甘魚同類,油份充足。深海池魚,薄切無筋,好甜美。牡丹蝦,蝦鮮味好豐富,口感黏黏。帶子,嫩口鮮甜。銀鱈魚,通常西京燒熟食,呢度就有得生食,口感爽口,每咬一口魚油溢出。赤幹魚,比較少見,夠曬鮮甜。有口魚邊,火炙過後好香,用足豉油調味,帶鹹香。活赤貝,好滑好爽。蝦,甜蝦,同牡丹蝦比,比較爽口。拖羅,魚油豐富,無筋,好鮮!馬糞海膽,超級鮮甜,一啖入口超滿足。蔥拖羅手卷,最後呢個都非常正,蔥調味非常得宜,好厲害。<吸物>用左蝦煲呢個湯,味道富有

<前菜>
漬物係燒汁煮蘿蔔,超軟腍,又唔會好鹹。
沙律,有嫩滑豆腐,配胡麻醬,份量幾大。

茶碗蒸,蛋中有嫩菇、雞肉,熱辣辣上到。

<十二件壽司>
真鯛,中間用左芥末,同其他鯛魚比又無咁爽口,魚油頗盛。
春魚,非常爽口,比較厚切,油少,味道無咁濃郁,係口感之物。
平政魚,半爽,味道好鮮,原來係油甘魚同類,油份充足。
深海池魚,薄切無筋,好甜美。
牡丹蝦,蝦鮮味好豐富,口感黏黏。
帶子,嫩口鮮甜。

赤幹魚,比較少見,夠曬鮮甜。
有口魚邊,火炙過後好香,用足豉油調味,帶鹹香。
活赤貝,好滑好爽。
蝦,甜蝦,同牡丹蝦比,比較爽口。
拖羅,魚油豐富,無筋,好鮮!

馬糞海膽,超級鮮甜,一啖入口超滿足。

蔥拖羅手卷,最後呢個都非常正,蔥調味非常得宜,好厲害。

<吸物>
用左蝦煲呢個湯,味道富有蝦鮮味。

<甜品>
紅豆雪糕麻糬。原來係師傅自己整既,食完呢個冰涼甜品,令呢個冬天不太冷既天氣下有番啲聖誕幸福感覺。

是日午市Omakase係冇催單情況下歷時1小時15分鐘,大家係附近返工既朋友可以一試哦。呢度侍應同師傅都好有禮貌好有笑容,好有日本感覺。
2019-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch