2018-08-19 2072 views
今日好特別,一朝早返到去就已經諗住晏晝食啲乜,因為我秘書少有地請我地食 lunch ,好興奮。識咗佢10幾年,但係我真係諗唔到上一次佢請我食lunch係幾時。一路都喺度諗,究竟佢會請我去邊度食lunch,到一點鐘嗰陣時先開估,原來係我之前嚟過幾次嘅鮨野Sushi Ono。不過我都好耐冇嚟過,之前果幾次都係上年發生嘅事。今日入到黎同之前嘅感覺非常之唔同,因為餐廳全場爆曬,加上有四個壽司師傅,我印象中之前冇咁多壽司師傅。餐廳嘅裝修都幾唔錯,我發現佢好似加咗四條柱喺個電梯大堂同啲凳中間,我覺得做法好聰明,一來嗰四條柱有啲日式嘅感覺,提升咗餐廳內既裝修。二來可以將餐廳部份同埋電梯大堂分隔。仲可以提供一個等候區俾未入座嘅人客,唔會騷擾到已經坐咗喺度嘅人客。我叫咗個刺身餐,我秘書同埋其他同事就叫咗壽司餐。首先來嘅係蒸蛋丶沙律同麵豉湯。啲蛋好滑,有真蟹肉丶菇等,味道非常清甜。個沙律面頭落咗一啲類似濃味嘅蝦片,都幾特別,食落去嗰陣時都幾有咬口,幾好。啲汁亦唔會太酸。麵豉湯裏面有三種菇,都做得幾用心。之後就輪到刺身。每一種刺身折法都唔同,厚薄都唔同。其中一種刺身叫平政魚,我孤陋寡聞,都未食過呢種魚。平政

我叫咗個刺身餐,我秘書同埋其他同事就叫咗壽司餐。

之後就輪到刺身。每一種刺身折法都唔同,厚薄都唔同。其中一種刺身叫平政魚,我孤陋寡聞,都未食過呢種魚。平政魚刺身做法好特別,裏面包咗一啲用紫菜做嘅醬。食落去平政魚刺身嘅質地比較爽。深海池魚刺身切得好大粒,魚肉都非常之肥,食落去口感非常好,好食,一啲都唔腥。甜蝦味道非常之濃,味道很好。相信係用咗啲蝦膏,放咗喺蝦肉上邊。吞拿魚腩(大拖羅)同其他大拖羅都係一樣,有一啲根,所以我不嬲都唔係大拖羅嘅fans,不過拖羅都好新鮮。

最後,仲有雪糕,但係個雪糕好硬。

壽司師傅同埋侍應嘅服務態度都好。由於我唔清楚嗰啲魚係啲乜嘢魚,所以我每食完一舊都有問一問師傅嗰舊係咩魚,師傅雖然忙於為其他客人做壽司,但係佢都好有禮貌咁同我解釋。我叫個餐嗰陣時同侍應講想要多碗飯。佢就話:「一陣間你食完碗飯嗰陣時我幫你添飯啦!」係我未食完我碗飯嗰陣佢就已經問我要唔要添飯。

多謝我秘書請食晏,同將一間我久違嘅餐廳再次聯上。

總結
- 我秘書少有地請我地食 lunch ,好興奮
- 今日入到餐室同之前嘅感覺非常之唔同,因為餐廳爆曬同埋有四個壽司師傅
- 餐廳嘅裝修都幾唔錯
- 有四條柱喺個電梯大堂同啲凳中間,做法聰明而美觀
- 推介 : 刺身
- 蒸蛋蛋好滑,有真蟹肉丶菇,味道非常清甜
- 沙律食落去嗰陣時都幾有咬口,幾好
- 麵豉湯裏面有三種菇,都做得幾用心
- 每一種刺身折法都唔用
- 平政魚刺身同深海池魚刺身都好食,甜蝦味道非常之濃
- 服務態度好
蒸蛋
刺身
平政魚
深海池魚
2018-08-14
$352 (Lunch)
蒸蛋
刺身