秋風起, 又我到最期待的食大閘蟹季節啦 , 當然要嘆金黃多膏大閘蟹 !今年 富臨皇宮,推出大閘蟹放題,以抵食價錢試到鮮甜及豐富蟹膏大閘蟹 , 同多款小菜, 把握時機感受時令大閘蟹的鮮味, 錯失了又要等一年喇 !
120分鐘大閘蟹放題 $498/ 每位 ( 星期一至五 ) 就可以歎到定食:
🔸️ 金湯小米燴燕窩
🔸️ 蟹粉扒豆苗
🔸️ 蠔皇原隻鮑魚
🔸️ 回味欖角骨
金黃䁔胃的金湯小米燴燕窩,火候十足, 入口好鮮甜,飲後成個人暖笠笠 , 養顏又補身。蟹粉扒豆苗, 翠綠淋甜, 加上蟹粉提鮮 ,份外美味。鮑魚厚實圓潤,輕輕用刀切開,質地滑溜,入口帶嚼勁, 慢慢沁出純樸鮮香,加上蠔皇汁提鮮, 啖啖窩心。回味欖角骨 , 排骨 外脆內軟,吸收了欖角的鹹香 ,使人回味。
無限追加系列有:
🔹️ 清蒸大閘蟹
🔹️ 油鹽焗大閘蟹
🔹️ 花雕蒸大閘蟹
🔹️金陵片皮鴨
打開熱騰騰蟹蓋,鮮香十足, 看到豐富 金黃蟹膏, 令人垂涎,啖啖柔潤香滑,像鹹蛋黃的甘香。清蒸大閘蟹 , 高溫能鎖住蟹味, 所以保持原汁, 鮮香美味。 油鹽焗大閘蟹 ,蟹肉細嫰柔順, 蟹味更濃郁。 花雕蒸大閘蟹, 淡淡花雕酒香, 讓人陶醉其中。
烤鴨皮油光亮麗, 香氣十足 , 將油潤酥香鴨肉,放在熱燙燙薄餅上,加入我喜歡的京蔥、青瓜、 韭黃及甜甜烤鴨醬, 大口咬下,薄餅充滿麵粉香氣, 鴨肉軟嫰鴨油脂香散發口腔, 配上清爽青瓜,美味誘人, 沒有油膩感, 色香味俱全。
小食涼菜
🔹️沙薑豬手
🔹️涼拌高山耳
🔹️蘿蔔漬物
🔹️手拍青瓜
🔹️泡椒鳳爪
蘿蔔漬物及手拍青瓜 , 入口爽脆,惹味蒜香之餘, 醃得相當入味。 沙薑豬手, QQ 彈彈 , 十分入味, 濃郁沙薑的味道,帶麻油香氣,充滿骨膠原, 我的至愛
,是滋味開端。
主食
🔹️蝦球湯伊麵
🔹️上海菜肉包
🔹️臘味糯米飯
🔹️流心奶香脆卷
蝦球湯伊麵 , 大隻的蝦球口感爽彈, 伴隨 煙韌滑溜的伊麵 , 令人喜歡.。
甜品
🔹️養顏紅棗糕
🔹️杞子桂花糕
🔹️驅寒乾茶
紅棗糕入口軟綿, 濃郁紅棗香氣 , 令人甜絲絲 , 美顏有養生 。 杞子桂花糕 , 令 內裏填滿香桂花杞子肉, QQ彈彈 , 甜到剛好 , 口感一流。
🔊 溫馨提示 ; 記得仲有指定啤酒汽水任飲!