2018-04-23 772 views
好久已經沒有回家食飯,今晚約齊兄弟姊妹回家食飯,當然要斬料加料先夠warm,今日就落平時行深水埗食開的老字號燒味粉麵茶餐廳,鐘意佢地D燒味全部自家出品,食落零捨不同。老闆特別好傾又好客,我才知道已經14年老字號,更在元朗自設廠房,所以先控制到每天的出品日日新鮮,而且不會放隔夜,讓人食得安心又放心,今日等我斬多D料比屋企食先。《燒肉 $90/斤》燒肉個皮好酥脆,不是硬繃繃的,肉質肥瘦相間好平均,食落好嫩滑,味道不會過咸亦不油膩,不用點任何醬料,本身的味道已經好正。《燒鵝 $190/半隻》現場睇住師傅斬,肉汁好豐盛,外皮油潤,還傳來陣陣鵝香,睇到聞到真令人垂涎欲滴,真想馬上整碗燒鵝瀨醫醫肚先。回到家第一時間已經偷食,還是暖暖的,皮香肉嫩夠汁潤,本人覺得跟本不用到某知名燒鵝店食,性價比一流。《叉燒 $90/斤》叉燒亦不錯,半肥瘦,蜜汁香甜,肉質細嫩,送飯一流。《乳鴿 $50/隻》乳鴿入味,冷了也不會乾硬,依然保持到水準,肉質同樣夠嫩,食到大家食指大動。其實餐廳除了燒味外,還有早餐、快餐、飯餐、車仔面餐等等,有很多選擇,所以我每次去深水埗都定必光顧。

《燒肉 $90/斤》

《燒鵝 $190/半隻》

《叉燒 $90/斤》
叉燒亦不錯,半肥瘦,蜜汁香甜,肉質細嫩,送飯一流。

《乳鴿 $50/隻》

2018-04-15
$100 (Dinner)