2009-08-05
強風"天鵝"沒有留港,所以沒有打風假期,但原先的約會變咗同Honey食,連個天都幫他,沒有頭緒下,又得一好友指點迷津下,他訂枱約我來到這家只開了個多月的餐廳探路.從港鐵尖沙咀A2出口,直行到赫德道,這裏附近都頗多食市及夜店.可能是新開張關係,暫時都未是坐冇虛席.這個晚上好似Honey包塲同我慶祝一樣.(女人本想點簡單都有一刻的虛榮感)看過Menu,它有Set Dinner, 二人餐及A la Cart Menu.其實我兩一向都不大食,所以各自都選了Set Dinner,貪佢價錢相宜.不同的主菜有不同價錢,但在內都包括:頭盤,湯,甜品及咖啡或茶 (如改Capuccino加HK$10/cup,不包加一)我們選了:Foie Gras - 鵝肝滑,冇根,外脆內嫰,伴碟的Salad清新,蘋果滑軟唔"鞋",配合適中.黑崧露菌蘑菇紀兼湯 - 只告訴我蘑菇紀兼湯已覺滿足,裏頭好豐富的蘑菇粒,好味!反而唔覺有黑崧露味 (不過,講真如果真係有,就唔應該係呢個價錢了.)藍青口意大利燴飯 - 頂呱呱!一路食到底,啲飯仍然有煙出,熱辣辣的食物最好味,青口鮮味,燴飯仍可多加點芝士,味會更濃香.三文魚扒 - 好有h
餐廳探路.
(女人本想點簡單都有一刻的虛榮感)
不同的主菜有不同價錢,但在內都包括:
我們選了:
三文魚扒 - 好有heart的處理,肉仍嫩,但魚皮就煎得冇比咁脆, 正!
甜品 -
除了包括芒果千層酥和芝士蛋糕,我們另外加一份Rurba & Apple Crumble (大黄蘋果金寶).
還可以,Crumble可以再做厚點,因我對Crumble特別有要求, Rurba Crumble亦是我西式甜品中的唯一強項.
Capuccino - 一般吧!咖啡稀,沒有癡杯邊,很快就已經涼下來.
這頓飯不消一小時已食完,想浪漫吓都唔淂,因環境都不錯,上菜太快可以再慢下來...